Досвід громад Сумщини переймали Харківська, Чернігівська та Миколаївська області

Досвід громад Сумщини переймали Харківська, Чернігівська та Миколаївська області

Метою навчального візиту в Сумську область був обмін досвідом та знайомство з кращими практиками розбудови інфраструктури ОТГ. Понад 30 керівників об'єднаних та необ'єднаних територій спільно з експертами та директорами двох Центрів розвитку місцевого самоврядування відвідали Боромлянську, Краснопільську та Тростянецьку ОТГ.

У рамках першого дня базі Сумського Центру розвитку місцевого самоврядування був презентуваний ленд-арт проект "Могриця", який щорічно проходить в селі Могриця Сумського району. Вже більше 20 років, під час проекту, представляються роботи учасників симпозіуму з перенесенням у експо-простір напрацьованих ідей та арт-об'єктів. Учасниками є як професійні митці, так і аматори. Детально про проект розповідала його автор Надія Білокур.

У селі Боромля керівництвом громади була репрезентована Стратегія громади на 2018-2020 роки. Голова ОТГ Василь Романіка, говорив про механізми наповнення бюджету його видаткову частину на утримання закладів соціальної сфери. Ділився планами стосовно розширення територій громади, демонстрував перемоги у вигляді втілених в життя проектів. Були проведені екскурсії комунальним спортивним залом "Олімпієць", ДНЗ "Дзвіночок, Боромлянською амбулаторією. Детально говорили про організацію системи освіти в громаді. Розповів голова і про ставлення людей до змін. За його словами, все більше скептиків змінюють своє ставлення до процесів реформування, стають його союзниками. Є звісно і проблеми, але все за один день не робиться. Головне є команда, - зазначає Василь Романіка.

У Краснопільській ОТГ після репрезентації Стратегії розвитку, відбулося ознайомлення з роботою ЦНАПу та мобільного ЦНАПу створених за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Програми розвитку ООН. Відвідали і Краснопільську ЗОШ, яка модернізується в рамках програми Нового освітнього простору. Відбувся візит до Тур`їнського старостинського округу, ознайомлення з роботою місцевих комунальних служб, дрібного та середнього бізнесу.

Голова громади Юрій Яремчук, розповів про майбутні проекти, зокрема - "Центр безпеки громади", за основу якого була взята бельгійська модель. Згідно з концепцією, в одному приміщенні будуть розміщені центр екстреної медичної допомоги, управління НС, та правоохоронці. Також буде диспетчер, який і прийматиме всі виклики.

Тростянецька ОТГ ділилася досвідом побудови ефективної структури міської ради, її функціонування та механізмів залучення інвестицій. Детально говорили і про організацію фестивального руху, як приклад - учасники делегації мали змогу відвідати фестиваль класичної музики "Чайковський Fest", а також познайомитися  з кращими практиками міста Тростянець.

Усі учасники мали можливість обмінятися досвідом з представниками трьох областей, обговорити "перемоги" та "поразки" в вирішенні тих чи інших питань життєдіяльності.

Підсумовуючи трьохденне передування на Сумщині, директор Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування Діана Баринова зазначила, що всі три ОТГ, з роботою яких знайомили делегацію, мають цікавий досвід, що можна запозичити:

"Боромлянська ОТГ вразила амбітними планами стати полуничною столицею Сумщини. Цікавим був візит до Краснопільська ОТГ, адже очолює її в минулому голова Краснопільської РДА Юрій Яремчук. Молодий, активний керівник, який об'єднав в одну громаду майже весь район. На Харківщині така практика, коли голова РДА балотується, а потім очолює громаду - нажаль відсутня, прокоментувала директор. - Щодо Тростянецької ОТГ - цікавий досвід організації роботи з бізнесом, залучення інвестицій, організації та проведення фестивалів, які не тільки створюють позитивний імідж громади, а й наповнюють її бюджет".

Вже вдруге на Сумщині делегація Чернігівської області. За словами директора Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування Ірини Кудрик, минулоріч делегація знайомилася з роботою міського голови та всієї Тростянецької міської ради. За рік багато чого змінилося - на Чернігівщині були створені нові громади, обрані нові голови, тому виникла потреба ознайомити нових керівників з позитивним досвідом громад Сумщини.

«Візит дуже цікавий, насичений, багато цікавих практик, людей, справжніх керівників, які взяли на себе відповідальність за долю територій, роблять максимум не перекладаючи відповідальність на інші інститути. Їх енергія заряджає та дає можливість вести за собою людей», - поділилася враженнями Ирина Кудрик.

Стосовно практичного досвіду отриманого під час поїздки, вона зазначила, що метою було перейняти практику організації фестивалів Тростянецької ОТГ. Адже в цій громаді проводяться подібні заходи на дуже високому рівні. Фестивалі стали не тільки іміджевими проектами, а й доходами для бюджету громади, прибутковим бізнесом. Для Чернігівщини - це вкрай важливий досвід, адже на території області в деяких громадах започатковують, розвиваються практики фестивального руху.

Поділитися новиною: