На якийсь час потрібен посилений контроль з боку держави за місцевим самоврядуванням Донецької та Луганської областей, - народний депутат

Коли говорять про те, чого насправді немає – то це свідома дезінформація суспільства для досягнення якось конкретної мети, але далеко не на користь всього суспільства. Так само і у випадку з поширеною дезінформацією щодо начебто намагання у змінах до Конституції України закріпити особливий статус Донбасу. Про це йшла мова в програмі «Тема: Країна» Українського радіо 20 листопада за участі народного депутата України, члена Конституційної комісії Вікторії Пташник.

Вона спростувала всі спекуляції довкола цього питання.

«Зауважу, що невірно говорити про особливий статус Донбасу, тому що мені як юристу чітко зрозуміло різницю, що таке "особливий статус" і що таке "особливості здійснення місцевого самоврядування". Статус – це права та обов’язки, і якби була мова про статус, то говорили би про наділення якимись додатковими чи окремими правами та обов’язками окремі території. Там (у змінах до Конституції України - Ред.) такого немає. В той же час перехідні положення зазначають про особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», - підкреслила Вікторія Пташник.

Дослівно у проекті змін до Основного закону записано так: «Особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом».

Народний депутат поінформувала, що в цьому контексті експертами напрацьована концепція, яка стане основою окремого законопроекту,  і яка дає чітку відповідь на питання щодо особливостей місцевого самоврядування на території Донбасу. І мова йде виключно про здійснення контролю з боку держави за органами місцевого самоврядування на цих територіях.

Нагадаємо, раніше експерт Юрій Ганущак заявляв про те, що існує об’єктивна потреба посиленого контролю за діями та рішеннями органів місцевого самоврядування в Луганській та Донецькій областях.

Повну версію радіопрограми можна прослухати ТУТ

Щотижнева програма «Тема: Країна» Українського радіо, яка присвячена актуальним питанням реформи місцевого самоврядування, децентралізації влади, виходить за організації Комунікативної групи при Центральному офісі реформ та за сприяння Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

20.11.2015 - 17:56 | Переглядів: 12726
На якийсь час потрібен посилений контроль з боку держави за місцевим самоврядуванням Донецької та Луганської областей, - народний депутат

Теги:

Вікторія Пташник Конституція

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...