До уваги ОТГ:  Індекс спроможності шкільної освітньої мережі

Експерти Центрального офісу реформ при Мінрегіоні підготували Індекс спроможності шкільної освітньої мережі об’єднаних територіальних громад. Його завдання  - допомогти громадам самотужки визначити, наскільки існуюча на території  мережа закладів освіти відповідає тій моделі, фінансування якої забезпечує держава.

Відповідно до Закону України «Про загальну середню освіту» органи місцевого самоврядування створюють умови для здобуття громадянами повної загальної середньої освіти. З цією метою вони формують оптимальну мережу для надання якісних та доступних освітніх послуг.

З 1 січня 2018 року розподіл освітньої субвенції між місцевими бюджетами здійснюється на основі нової формули, що враховує такі показники як кількість учнів та особливості території (відсоток сільського населення та щільність учнів на кв. км.). На їх основі для кожної громади визначено розрахункову наповнюваність класів (РНК), тобто прогноз, яка мінімальна кількість учнів повинна навчатися у класах. Відносна відповідність фактичної (реальної) наповнюваності класів (ФНК) розрахунковій має забезпечувати достатнє фінансування на оплату праці з нарахуваннями для педагогічних працівників у загальноосвітніх навчальних закладах (помаранчева зона).

Якщо фактична (ФНК) перевищує розрахункову (РНК) наповнюваність класів (зелена зона), то освітня мережа громади відповідає визначеним критеріям її оптимальності. Тоді не виникне ситуації, при якій необхідно виплачвати з місцевого бюджету передбачені законодавством надбавки та матеріальне заохочення для педагогічних працівників. Окрім того, у такій ситуації органи місцевого самоврядування не відволікають з місцевих бюджетів кошти на доплати педагогічним працівникам, а якщо за результатами фінансового року  уних з’являються вільні кошти, то вони їх можуть використати для модернізації та оновлення закладів освіти.

Недостатність обсягу освітньої субвенції для оплати праці педагогічних працівників виникає тоді, коли фактична наповнюваність класів є значно нижчою, ніж розрахункова (червона зона). У таких випадках педагогічним працівникам нараховуються мінімальні, передбачені законодавством, надбавки, без матеріального заохочення, а органи місцевого самоврядування повинні з відповідних місцевих бюджетів передбачати кошти, яких не вистачає на оплату праці педагогічних працівників, замість того, щоб інвестувати їх у розвиток громади.

Індекс спроможності шкільної освітньої мережі ОТГ враховує різницю між РНК та ФНК. При цьому показник ФНК розраховувався за даними станом на 2016/2017 навчальний рік. Звертаємо увагу, що показник РНК не визначає жорстко достатність/недостатність фінансового забезпечення на виплату заробітної плати педагогічних працівників, оскільки на це також можуть впливати окремі регіональні чинники такі як: педагогічний стаж працівників, їх кваліфікаційні категорії, поділ класів на групи, розмір надбавок тощо.

Розрахований Індекс дозволяє органам місцевого самоврядування виявити  резерви для ефективного використання фінансових ресурсів та підвищення якості надання освітніх послуг у закладах загальної середньої освіти. Особливу увагу на питання модернізації освітньої мережі мають звернути об’єднані територіальні громади, які є у червоній зоні.

Ознайомитися з Індексом спроможності шкільної освітньої мережі можна ТУТ

25.05.2018 - 11:56 | Переглядів: 37757
До уваги ОТГ:  Індекс спроможності шкільної освітньої мережі

Приєднані файли:

Теги:

освіта управління освітою

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...