Сири і горіхова плантація: в ОТГ на Буковині відроджують виробництво

Під час навчального візиту делегацій громад Сумської області на Буковину представники Сумщини відвідали Глибоцьку об’єднану територіальну громаду.

Буковинські колеги поділились із гостями секретами успіху відродження виробництва у регіоні. Зокрема, делегація побувала на нещодавно відкритій сироварні та на плантації з вирощування дерев різних сортів грецького горіха. Захід пройшов за ініціативи Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

«Наша область найменша в Україні, навіть немає одного мільйона, 906 тисяч мешканців. Проте, за процесами децентралізації ми перебуваємо на сьомій сходинці в загальноукраїнському рейтингу. У нас уже є 28 ОТГ, документи ще двох знаходяться у ЦВК на затвердженні. До кінця року буде ще низка об’єднань, процес триває, – знайомлячи з буковинським регіоном сумських колег, говорить директор Чернівецького ЦРМС Тетяна Татарчук. – Якщо говорити в контексті спроможності, то в рейтингу у нас немає дуже потужних лідерів. Хоча в нас є вдалі приклади проектної роботи, залучення зовнішніх ресурсів задля того, аби економіка громади працювала активно. Це, наприклад, проект з економічного зростання, де наші першоутворені 10 громад виграли суму близько 600 тисяч євро на старт 10 кооперативів, центрів економічної активності», – повідомила вона.

Представляючи Глибоцьку ОТГ, куди відправилась делегація з Сумщини, керівник Чернівецького ЦРМС зазначила, що ця громада об’єдналась однією з перших в області.

«Глибоцька ОТГ зараз має наступну конфігурацію – це райцентр, який у перший рік реформи об’єднав навколо себе два села – Михайлівку та Червону Діброву. Цього року у них по приєднанню пішла Багринівська сільська рада. Також вони зараз на шляху до приєднання унікального у своєму туристичному потенціалі села Біла Криниця. Це село дуже маленьке, але воно унікальне тим, що  є меккою православного старовір’я. Тут знаходиться унікальний храм і монастир старовірів. У 2000 році в селі  проходив світовий конгрес старовірів. Це з точки розвитку туризму, з точки зору культурної спадщини є унікальне село», – підкреслила  Тетяна Татарчук.

 

«Добрі газди» - сироварня, яку відкривала посол Австрії

 

Під час відвідування Глибоцької ОТГ представники громад Сумської області побували на нещодавно відкритій сироварні. Громада села Михайлівка Глибоцької ОТГ із залученням коштів з Європи створили кооператив та збудувала нову сироварню, у відкритті якої свого часу взяла участь посол Австрії в Україні Герміне Поппеллер.

Сироварню, яку назвали «Добрі газди», спорудили на місці старої лазні. Проект впроваджений Програмою розвитку ООН за кошти громади Глибоцької ОТГ та Австрійської агенції розвитку.

«Після створення ОТГ ми почали вивчати, що такого є в цьому селі, чим можна скористатись для розвитку, – розповідає голова Глибоцької ОТГ Григорій Ванзуряк. – Після проведеного аналізу зрозуміли, що в цьому населеному пункті залишилось дуже багато великої рогатої худоби. Місцеве населення збуває молоко і молочну продукцію на ринку або обласного центру, або на ринку районного центру. До Чернівців 14 кілометрів долають, до Глибоки – 7 кілометрів. Саме з цього люди і живуть. На зібранні громади запитали у людей, що можна зробити, щоб вам допомогти? «Зробіть так, щоб літом ми продавали усю продукцію», – була відповідь селян. Мовляв, літом молока багато, ціна падає, на ринку не все продаємо, стає невигідним тримати худобу, – каже голова ОТГ.

Керівництво громади довго вивчало досвід інших громад. Шукали позитивний досвід переробки молока.

– Ми вирішили, що найбільш актуальним є переробка молока на сир, – продовжує свою розповідь Григорій Ванзуряк. – Антуан де Сент-Екзюпері колись казав, що «сир – це стрибок молока у вічність». Тобто, молоко закуповується у період дешевої ціни, переробляється на сир, він відстоюється і продається тоді, коли ціни на нього піднімаються. Довго ми з цією ідеєю їздили шукати спонсорів. Коли Австрійська агенція розвитку за підтримки Організації Об’єднаних Націй оголосили конкурс, ми подали свій проект. Нас відібрали як тих, хто вже рік над цим працює, у нас є своя стратегія розвитку, підготовлені люди тощо.

 

Чим жирніше молоко, тим більша на нього ціна

 

Минулого року Глибоцька ОТГ виграла проект «Економічний розвиток сільськогосподарських обслуговуючих кооперацій та створення лінії по переробці молока на тверді, м’які сири та сметани». На реалізацію цього проекту було виділено 250 тисяч євро.

«Наша вартість проекту 759 тисяч гривень. За ці кошти ми лише закупили обладнання. До речі, його  нам поставила компанія із Сум «Блиц». Приміщення і його ремонт зроблено за кошти громади. Зовнішній ремонт ще трохи доробляємо вже за кошти створеного кооперативу. Потихенько сироварня стає на ноги, кількість молока збільшується, сири продаються, кошти заробляються. За останні два місяці відколи ми відкрились, у наш кооператив долучилося ще 10 сімей. На початку лише 22 сім’ї здавали своє молоко сюди, зараз таких є 32. І ми відкриті до залучення нових членів кооперативу», – сказав Г. Ванзуряк.

За словами керівника Глибоцької ОТГ,  господарства, які є членами кооперативу,  за 2 місяці заробили на здачі молока понад 200 тисяч гривень. Ціна за літр молока залежить від вартості молока на ринку та від жирності продукту.

«Ми платимо 80% від ринкової вартості молока. Крім того, люди забирають сироватку від нас. Вартість літра молока може також коливатись залежно від жирності. Чим воно жирніше, тим більшу ціну ми платимо за літр молока. У нас в кооперативі є різні господарства, і ті, хто має дві-три худоби, і ті, що мають понад 20 голів», – каже голова ОТГ.

Кожен, хто здає молоко,  заповнює таблицю, в якій за допомогою вимірювання на спецприборах зазначається, в тому числі відсоток жирності вечірнього та ранішнього молока.

«Наприклад, при жирності у 3% до першого травня ціна за літр молока складала 10 грн, зараз ціни трохи знизились, ми даємо 9 гривень за літр. Є в нас люди, в яких жирність молока складає 4,9%-5,5%. За таке молоко господар отримує в середньому близько 13 гривень за один літр молока», – сказав Ванзуряк.

Керуючий справами виконавчого комітету Глибоцької селищної ради Василь Зеленівський розповів, що виготовляють сири за голландською, австрійською та італійською технологіями.

«Але зараз ми хочемо внести в технологію якусь власну «родзинку», тому експериментуємо з різними травами – додаємо пажитник, базилік тощо», – зазначив він.

Перш ніж відкрити сироварню, українських технологів навчали європейські спеціалісти.

«Фахівці тієї компанії, яка встановлювала нам обладнання, приїздили до нас проводити спеціальні курси з технології виготовлення сирів. Крім того, наші технологи їздили по різних українських містах, вчилися чомусь новому, що зараз готові впроваджувати у нас», – відзначив В. Зеленівський.

Представники ОТГ Сумщини скуштували кілька видів виготовлених у буковинській сироварні сирів. За їхніми словами,  їм сподобалося побачене. Тож, сподіваються впроваджувати подібні ідеї і у своїх ОТГ.

«Це все справді дуже гарно виглядає і дуже корисно для життя громади. Адже від цього проекту виграють саме люди, які тут проживають. Вони мають ринок збуту свого молока, отримують сироватку для годування тієї ж худоби і мають можливість їсти такі смачні сири, – каже директор Департаменту агропромислового комплексу Сумської ОДА Олександр Маслак. – Звичайно, дуже добре, що наша компанія поставила обладнання для вашої сироварні. Але шкода, що в нашому краї не відкриваються подібні підприємства. Хоча всі можливості для цього є. Потрібно лише згуртувати людей навколо ідеї. А зробити це дуже і дуже нелегко. Будемо більше працювати у цьому плані», – сказав чиновник.

 

«Вирощуємо найбільш морозостійкі горіхи»

 

Крім нововідкритої сироварні, у Глибоцькій ОТГ працює підприємство, яке вирощує посадковий матеріал різних видів грецького горіха на продаж. Розташоване воно у сусідньому селі Червона Діброва. На підприємстві кажуть, що їхні горіхи найбільш адаптовані до українських умов, адже вирощують їх на гірській території, де температура повітря на кілька градусів нижча, ніж в обласному центрі. Делегація з Сумщини побували на горіхових плантаціях Буковини.

«Ми вирощуємо 14 сортів горіха, які реалізовуємо на продаж. Маємо власну лабораторію, яка є унікальною на території України, де проводимо щеплення горіхів,  – пояснює директор «Науково-дослідного виробничого бізнес-центра інноваційних технологій «Еко органік»» Сафрон Фарфуляк.

Висаджують саджанці восени, через рік їх викопують, прищеплюють, кладуть у холодильник і навесну знову висаджують уже щеплений горіх.

– Ми також використовуємо і нову для нашої країни технологію щеплення на корені. Наш потенціал складає 20 тисяч саджанців на рік. Територія під розсадження складає близько 10 Га, – сказав власник горіхової плантації.

Під час навчального візиту «Місцевий розвиток сільських територій та побічного лісового господарства» делегація Сумської області відвідає також гірські Селятинську та Путильську громади, а також Недобоївську громаду, де ознайомляться із розвитком системи зберігання та сортування продукції  садівництва (яблук) та відвідають першу волонтерську пожежну бригаду.

Область:

Сумська область Чернівецька область

Громади:

Глибоцька селищна об’єднана територіальна громада Глибоцька територіальна громада

Джерело:

Укрінформ

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...