Краще побачити, ніж почути: як представники Саратського району Одещини вивчали успіхи ОТГ Вінницької області

Досвід міських і сільських об’єднаних громад, практики ефективного місцевого самоврядування і функціонування старостинських округів, а також напрацювання у сфері екології вивчали представники Саратського району Одещини під час навчального візиту на Вінничину 21-22 травня. Захід, темою якого стали успішні практики поводження з твердими побутовими відходами в ОТГ та місцевий економічний розвиток, було організовано спільно Одеським, Вінницьким і Рівненським Центрами розвитку місцевого самоврядування, створеними за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

 

Чому обманювати не можна?

 

Першою громадою, яку відвідали учасники візиту, стала Барська міська ОТГ, створена 7 вересня 2016 року шляхом об'єднання Барської міської ради та Антонівської сільської ради. Приєднавши до себе три невеликі села, місто не лише не забуло про обіцянки розбудовувати сільську інфраструктуру, а й значно перевищило очікування.

«Якщо ви мене спитаєте, яке наше найбільше досягнення, то я скажу, що це – наше об’єднання. Ми мали об’єднатися значно більшою кількістю громад, але сталося так, як сталося. Дуже довго ніхто не погоджувався на нашу пропозицію, зрештою ми взяли наших опонентів і повезли їх на екскурсію до Дунаєвецької ОТГ на Хмельниччині. Вони подивилися на її досягнення – і справа зрушила з місця. Може, й у вас так буде?» - поділився історією об’єднання міський голова Артур Цицюрський.

Зазначимо, що Саратський район, розташований на півдні Одеської області, поки що не має жодної ОТГ, однак питання об’єднання цікавить сільських голів, тож для того, аби вони побачили на власні очі, як працюють громади, й було здійснено такий захід. Одним з питань, яке найбільше цікавило представників Одещини, було дотримання домовленостей між майбутніми центрами ОТГ та іншими населеними пунктами:

«Нас цікавить, як зробити так, щоб центр не обманув. От, наприклад, сьогодні у мене в селі зроблено водогін, відремонтовано школу, дитсадок, клуб, проведено чимало робіт з благоустрою, доглянуті зелені зони. Все стараємося, бережемо кожну копійку, вкладаємо у село, як у свою душу. І я розумію, що громаду створювати треба, але як домогтися гарантій того, що центр про нас не забуде?» - розпитувала Розівський сільський голова Лариса Отян.

На це у міського голови була проста відповідь:

«Обов’язково має підписати декларацію, своєрідний меморандум всіх сторін, що об’єднуються. Це треба зробити ще до об’єднання. І все чітко прописати: як розподіляються видатки, що і як буде робитися в громаді. Я так скажу, що наші села отримують ще й більше, ніж ми обіцяли, бо ми мамо не тільки відповідати за свої слова, а й вирівняти рівень життя, в цьому і є сенс реформи. І обманювати не можна. Ніколи. А все інше можна вирішити в робочому порядку», - впевнений Барський міський голова.

 

«Нема бідних сіл, є зневірені люди»

 

Цікавим став досвід роботи Гніванської ОТГ, що утворилася минулого року, теж приєднавши лише одну сільську раду до міста. На території громади працюють вісім потужних підприємств, понад 300 підприємців у сфері торгівлі і послуг, а ще на її території знаходиться гранітний кар’єр. Як не парадоксально, але заможність населених пунктів була найбільшою перешкодою до їх об’єднання:

«Всі села потужні, і ніхто не хотів об’єднуватися, всі казали, що самодостатні, навіщо їм іти до Гнівані. Але нам все-таки вдалося переконати скептиків, ми підписали меморандум, щоб села отримали не менше, ніж мали до того. Звісно, вони мають більше, бо ніхто не дивиться на внесок у загальну бюджетну скарбницю, а дивимося на потреби. До речі, ми працевлаштували всіх співробітників апарату сільської ради, що приєдналася, і тепер працюємо однією командою. Одна цифра: бюджет розвитку до об’єднання у нас був 4 мільйони, а тепер – 12», - розповів міський голова Володимир Кулєшов.

Десятки питань учасники візиту поставили старості Юрію Мельнику. Цікавило все: і яка система видачі довідок, і графік роботи, і обов’язки. Як розповів сільський лідер, кожен ранок він починає з об’їзду ввіреної йому території на велосипеді, а потім весь день зазвичай вирішує поточні питання благоустрою, відповідає на звернення громадян особисто, а двічі на тиждень проводить прийом у приміщенні, займаючись оформленням документів місцевим жителям:

«Ми за ці декілька місяців після об’єднання стільки зробили, скільки за 27 років не могли. Навіть у простих питаннях, може, вам здається, що це дрібниці, але для нас важливо. У нас селяни просили різних владоможців зробити громадську вбиральню біля кладовища. Десятиріччями. То ми взяли й зробили без проблем. Нам ще мало місяців від об’єднання, тож великих проектів ще просто фізично не встигли реалізувати, але ми бачимо можливості і маємо запал це робити. Я вам так скажу: підіймайте людей. Нехай вся громада знає, що ви робите і навіщо, і робить разом з вами. Так треба з людьми працювати і перед об’єднанням. Говоріть з ними, пояснюйте, що ті, хто об’єднався, жодного дня про це не пошкодували. В Україні нема бідних сіл, а є зневірені люди», - говорить староста.

Цікавим виявився і досвід роботи першої приватної сміттєсортувальної станції, яку самотужки побудував і запустив місцевий підприємець. Сюди привозиться сміття, яке забирають від домогосподарств, сортують на транспортері на пластик, папір, скло, метал та інші відходи, потім пресують пластик і папір, здають відсортовані відходи підприємствам на переробку, а решту захоронюють на полігоні. Однак через брак відповідних потужностей наразі станція призупинила роботу: бізнесмен чекає від місцевих депутатів підтримки та співфінансування.

Втім, як пояснили перед тим на Барському машинобудівному заводі, який також відвідали учасники візиту, сміттєсортувальні станції  найбільш вигідно будувати з розрахунку на багато населених пунктів із загальною чисельністю населення близько 50 тисяч осіб. Тоді бізнес щонайменше не буде збитковим. До речі, ця екологічна тема може стати тією, що поєднує різні громади, адже разом збирати, сортувати і утилізувати сміття значно простіше й вигідніше, ніж самотужки. Зокрема й завдяки цьому у Вінницькій області 2018 року у декілька разів зросла кількість підписаних угод про міжмуніципальне співробітництво – між різними громадами, які вирішують проблему забруднення довкілля спільно. 

 

В пріоритетах – екологія і медицина

 

Жданівська сільська ОТГ, яка повноцінно працює вже понад рік, особливо зацікавила представників Саратського району, адже громада об’єднала лише села, без міст, тож для регіону, де нема жодного міста чи містечка, почути про такий досвід був особливо корисним. Незважаючи на невисоку кількість жителів, громада постійно нарощує свій економічний потенціал. До того ж, тут самостійно створили перший в країні безпековий центр, який працює за єдиним телефонним номером 911.

Крім того, в ОТГ запроваджено роздільне збирання сміття, причому вчать цьому ще зі школи, де також встановлено спеціальні контейнери. Як розповіла голова Жданівської ОТГ Станіслава Ядвіжина, наразі в громаді створено сім контейнерних майданчиків, де здійснюється сортування сміття на три фракції – скло, пластик та органічні відходи. Вторинну сировину громада здає приватній компанії, а органіку складують на сміттєвому полігоні.

Відвідини четвертої громади у рамках навчального візиту – Калинівської міської – запам’яталися учасникам розвиненою соціальною інфраструктурою. Ця ОТГ стала першою на Вінничині, що об’єдналася, і є одним з лідерів серед об’єднаних громад України. Громада розташована за 25 км від Вінниці, до неї входять п'ять населених пунктів і проживають близько 20 тисяч мешканців. За час функціонування громади її бюджет зріс у декілька разів, тож є змога чимало уваги приділяти школам, дитсадкам, медичним закладам тощо.

Найбільше враження на учасників візиту справив міський Центр первинної медико-санітарної допомоги, який є лідером в Україні за кількістю укладених з сімейними лікарями декларацій. Для ЦПМСД закуплено все необхідне обладнання, зроблено капітальний ремонт, а різноманітні обстеження тут проводять безоплатно для всіх категорій населення.

«Ми, звісно, чимало чули і читали про об’єднання громад. І експертів слухали, і закон вивчали. Але цей візит став справжнім відкриттям для мене і моїх колег. Я бачу, як загорілися очі у сільських голів. Вони не хотіли їхати з громад, засипали питаннями голів і старост. Виявилося, що реформа на практиці – це те, що нам близьке, зрозуміле, цікаве. Думаю, Саратському району вже недовго бути на карті ОТГ Одещини «біло плямою» без об’єднаних громад», - висловив сподівання депутат районної ради Анатолій Сухарський.

 

Область:

Вінницька область Одеська область Рівненська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...