Сосницька ОТГ: перші самостійні кроки

Сосницька ОТГ: перші самостійні кроки

Майже півроку, як утворилася Сосницька об’єднана територіальна громада. Її площа — понад 311 квадратних кілометрів (15 населених пунктів), населення — майже 11 тисяч жителів.

Що вдалося зробити за такий короткий період та які плани на майбутнє — поділився з журналістами чернігівських медіа голова громади Андрій Портний.

«Наша головна мета — зробити громаду комфортною для її жителів. Для цього маємо покращити інфраструктуру та забезпечити населення робочими місцями, аби і надалі не відбувався відтік молодих кадрів. Думаю, перші кроки в цьому напрямі вже є: цьогоріч має запустити свою роботу по виробництву складського обладнання ТОВ «Капелоу». Інвестор обіцяє працевлаштувати до 250 осіб».

 

Що вдалося зробити?

Реконструкція енергозберігаючих технологій у дошкільному навчальному закладі «Сонечко»

У дитячому садочку встановили твердопаливні котли. Вартість проекту — понад мільйон гривень, з яких 620 тисяч — кошти Державного фонду регіонального розвитку, решта — співфінансування з місцевого бюджету. Результат термомодернізації відчутний для гаманця громади: якщо минулого року на опалення садочка йшло близько 400 тисяч гривень, то цьогоріч вийшли на 100-150 тисяч.

 

Реконструкція В’юниського парку відпочинку

Завдяки «Бюджету участі» у раніше захаращеному парку відпочинку зробили доріжку з клумбою, освітлення, поставили баки для сміття. Загалом на роботи витратити близько 60 тисяч гривень, в тому числі 30% — співфінансування з місцевого бюджету. До речі, Сосницька ОТГ одна з перших почала реалізовувати проекти «Бюджету участі». У 2018 році на реалізацію двох проектів виділено 80 тисяч гривень.

 

Спортивний майданчик

Минулого року на території гімназії імені О.П. Довженка відкрили сучасне міні-футбольне поле зі штучним покриттям. На його обладнання витратили 1,4 мільйона гривень (субвенція на соціально-економічний розвиток території, 3% — співфінансування). Наразі тут планують встановити освітлення.

 

Плани на майбутнє

Термомодернізація навчальних закладів, капітальний ремонт стадіону, реконструкція історичної будівлі — школи, де свого часу навчався Олександр Довженко. Тут планують створити центр культурно-спортивного розвитку дітей. Серед наміченого — вуличне освітлення населених пунктів, ремонт доріг, покращення матеріальної бази комунальних підприємств.

Також голова ОТГ планує розвивати туристичну сферу, адже Сосниччина відома як батьківщина легендарного кінорежисера Олександра Довженка. Щороку його батьківську садибу відвідує близько 20 тисяч осіб. Втім, Андрій Портний має на меті не стільки збільшити туристичний потік, а якнайдовше затримати туриста. Для цього потрібна відповідна інфраструктура, яку слід значно покращити.

До слова, у травні цього року у Сосниці відбудеться перший молодіжний фестиваль кіномистецтва «Капелюш», під час якого можна буде переглянути професійні кінематографічні стрічки та взяти участь у конкурсі робіт початківців «КіноКрок».

Область:

Чернігівська область

Громади:

Сосницька територіальна громада

Джерело:

Сайт Чернігівської ОДА

Поділитися новиною: