Автономізація медичних закладів, організація «первинки» в громадах - представників ОТГ Сумщини навчали працювати в умовах медреформи

У Сумах відбувся дводенний семінар: "Автономізація медичних закладів і обговорення моделей організації первинної медичної допомоги в ОТГ Сумської області". Під час якого експерт з питань впровадження реформи охорони здоров’я в Україні Аліса Макаріхіна розповідала представникам ОТГ Сумщини про основні складові медичної реформи на первинному рівні.

За словами Аліси Макаріхіной, протягом 2018 року ОТГ мають шанс перетворити свої медичні заклади з державних комунальних установ на комунальні некомерційні підприємства, не втрачаючи при цьому ліцензію. Крім того, протягом 2018 року вони повинні покращити якість медичного сервісу для населення та зробити нові медичні стандарти нормою.

Згідно результатів дослідження "Індекс Здоров'я. Україна", рівень довіри жителів Сумщини до первинної медичної ланки становить 49%. Рівень задоволеності від обслуговування в стаціонарі - 29%. А загальний рівень довіри - менше 30%. Такі показники говорять про те, що реформа є конче необхідною, оскільки без реформування рівень довіри до лікарів впаде ще нижче, адже їм не вистачає матеріально-технічного забезпечення, оснащених приміщень, мотивації, зазначила Аліса Макаріхіна:

"Є ті, хто за реформу, є її противники, і тільки за кілька років буде зрозуміло, як вона працює. Те, що нам пропонують міжнародні донори, стосується змін у принципах управління мережею лікувальних закладів, її фінансування. Наразі створюється всеукраїнська платформа експертів, які братимуть участь в системі реформування галузі охорони здоров’я. Таких людей в Україні близько 40, і ми сподіваємося, що до них долучаться й спеціалісти із Сумщини".

Досвідом роботи з системою eHealth поділився фельдшер Бездрицької амбулаторії Андрій Обозний. Бездрицька ОТГ ще у серпні 2017 року зареєструвалася в системі eHealth, отримала єдиний електронний цифровий підпис, зареєструвала лікарів, а після того, як вступила в дію медична реформа - розпочала підписувати з пацієнтами декларації. Заздалегідь, восени минулого року, на території ОТГ проводилася робота серед населення, зазначає Андрій Обозний. В місцях громадського скупчення були розміщенні оголошення з роз'ясненнями про медичну реформу та укладання декларацій. Наразі, підписано вже 210 декларацій, а це 10% від загальної кількості зареєстрованих мешканців на території ОТГ.

Декларації почали підписувати з 3 квітня 2018 року. В середньому на одного дорослого пацієнта потрібно 5 хвилин для оформлення декларації, на дитину 7-10 хвилин, адже існує потреба внести більше даних в систему. Загалом, від 20-50 декларацій в день підписує зазначений медичний заклад, у планах - проводити роботу і по суботах, для більш широко охоплення населення, коли всі знаходяться вдома.

"Медична тема дуже серйозна, болюча, адже перед нами стоїть багато викликів щодо ефективного впровадження медичної реформи, – зазначив директор Центру розвитку місцевого самоврядування Олександр Хоруженко. – Але тільки разом, ми зможемо втілити медичну реформу на Сумщині в життя".

Семінар проводиться за ініціативи Сумського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" спільно з Сумською облдержадміністрацію та обласним департаментом охорони здоров'я Сумської ОДА.

19.04.2018 - 10:41 | Переглядів: 12819
Автономізація медичних закладів, організація «первинки» в громадах - представників ОТГ Сумщини навчали працювати в умовах медреформи

Приєднані зображення:

Теги:

медицина

Область:

Сумська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...