В Україні запрацює освітня програма з управління молодіжною політикою

В Україні стартує унікальна освітня програма “Публічне адміністрування у сфері молодіжної політики” з підготовки фахівців для налагодження ефективної роботи з молоддю своїх громад.

В Укрінформі  відбулася офіційна презентація цього проекту, який реалізовує ГО “Освітньо-аналітичний центр розвитку громад” спільно з Тернопільським національним економічним університетом, Міністерством молоді та спорту України, Комітетом Верховної Ради з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму за підтримки Програми “U-LEAD з Європою”.

“Коли ми говоримо про майбутнє, то це - молодь, молоде покоління. І ми дуже раді співпрацювати з метою посилення ролі молоді у житті громад. Ми хочемо, щоб молодь поверталася зі своїх освітніх закладів, університетів, профтехучилищ назад до своїх об’єднаних територіальних громад, брала на себе відповідальність не лише за особисте життя, але також і за соціальне життя громади, щоб вони активно брали участь у перетворені життя громади на краще”, - заявила під час презентації представник Програми "U-LEAD з Європою" Астрід Коль.

Вона нагадала, що "U-LEAD" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією з метою підтримки реформи децентралізації та її секторальних напрямків. За словами Коль, ця реформа стосується “не лише виключно управлінських питань, реорганізації завдань та обов’язків, бюджетних потоків”. “Основна мета реформи - це надання повноважень та підсилення місцевого рівня. Це стосується посилення саме місцевого самоврядування. Це означає, що реформа має збільшити участь людей у громадах, щоб вони вирішували свої проблеми розвитку громади, які там виникають. Також дуже важливо залучати сектор громадянського суспільства до цього розвитку”, - зазначила представник U-LEAD.

Заступник міністра молоді та спорту України Олександр Ярема підкреслив, що в рамках втілення реформи децентралізації в Україні дуже важливим питанням є підготовка кваліфікованого кадрового ресурсу, передусім, серед молоді: “Потрібно, щоб молоді люди відчували себе включеними в цю реформу, відчували, що це їх реформа і їх відповідальність, їх можливість змінити громаду, підхід до того, що відбувається на рівні громади, змінити країну”.

Він наголосив на важливості долучення молоді до процесу управління громадами та формування їх майбутнього. “Ми активно підтримали цю програму, оскільки бачимо брак кадрів, які б достатньо добре зналися на впровадженні молодіжної політики на місцях, які можуть комунікувати з молодими людьми, використовуючи мову молоді, які можуть запалювати цих молодих людей і показувати, яким чином їх участь може змінювати життя громади, регіону та країни. Також важливо, щоб це відбувалося у партнерстві між владою та громадянським суспільством, молодіжними організаціями. Важливо, щоб молоді люди були включені у цей процес та проектували майбутнє разом з тими людьми, які керують громадами. Фактично ми говоримо про створення механізмів участі молодих людей в процесах прийняття рішень, починаючи з базового рівня”, - заявив він.

Керівник ГО "Освітньо-аналітичний центр розвитку громад" Максим Черкашин також вказав на те, що реформа децентралізації є тим шансом, який дозволить залишити молодь в громадах та працювати на їх розвиток. “Зараз спостерігається величезний брак кадрів на місцях, молодь виїжджає з громад... Децентралізація є шансом залишити молодь в Україні. В селах та селищах вже створюються структурні підрозділи, які нарешті починають працювати з молоддю і які відповідають за реалізацію молодіжної політики на місцях”, - сказав він.

За словами Черкашина, унікальність програми “Публічне адміністрування у сфері молодіжної політики” полягає, зокрема, і в тому, що учать в ній братимуть представники органів місцевого самоврядування та молоді активісти, які будуть навчатися співпрацювати. Також між навчальними сесіями учасники програми будуть реалізовувати певні завдання у своїх громадах, а “фінальним акордом програми стане випускова робота, яка буде пов’язана з напрацюванням концепцій розвитку молоді у власній громаді”.

Доцент Тернопільського національного економічного університету Олександр Квасовський повідомив, що освітня програма проекту складається з трьох сесій - загалом 100 академічних та 100 дистанційних годин. До навчального процесу залучатимуть провідних науково-педагогічних працівників, керівників та менеджерів громадських організацій, народних депутатів та представників Мінмолодьспорту.

“Перша сесія буде орієнтована на опанування слухачами знань соціальної психології та ювентології, також будуть вивчати питання співпраці з представниками окремих молодіжних субкультур, вивчати психологію управління, стратегію та тактику формування іміджу керівника і лідера. На другій сесії слухачі більше вникатимуть в основи права і менеджементу, організації діяльності молодіжних організацій, будуть вивчати інформаційно-управлінські технології. Третя сесія буде безпосередньо формувати знання та практичні навички, які пов’язані із здійснення державної молодіжної політики - організація роботи служб у справах молоді, діяльність молодіжних ГО, вивчення інструментарію, як залучити молодь до управління громадами”, - зазначив Квасовський.

Він висловив сподівання, що цей пілотний проект набуде загальнодержавного статусу та реалізовуватися на постійній основі, що “дозволить сформувати когорту лідерів та висококваліфікованих працівників служб у справах молоді”.

Учасниками пілотного проекту “Публічне адміністрування у сфері молодіжної політики” стануть 20 представників 8 об'єднаних громад на заході України. 50% учасників проекту представлятимуть органи місцевого самоврядування, ще 50% - лідери громадських організацій. Вікова категорія - 20-35 років. Конкурс з обрання учасників проекту розпочнеться найближчим часом.

05.03.2018 - 15:50 | Переглядів: 6792
В Україні запрацює освітня програма з управління молодіжною політикою

Джерело:

Укрінформ

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...