Коли місцева влада не використовує надані децентралізацією можливості, страждають не чиновники, а мешканці громад, - В’ячеслав Негода на Закарпатті

Усі регіони і громади в ході децентралізації мають однакові можливості. І там, де ці можливості місцева влада не використовує, страждають не чиновники, а мешканці сіл та міст. Не має бути такого, щоб десь в країні люди жили гірше лише через небажання чи неспроможність місцевої влади розвивати громаду. Тому рано чи пізно Уряд прийме адміністративне рішення про об’єднання громад. І тоді місцеві чиновники зрозуміють, що втратили шанс стати місцевими лідерами, очолити процеси розвитку своїх громад.

Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода на форумі «Закарпаття - центр Європи: шлях розвитку і реалізація потенціалу», що проходить сьогодні в Ужгороді.

«Щодо ситуації на Закарпатті, я здивований, що більшість присутніх у залі так негативно висловлюються про роботу обласної державної адміністрації в частині формування об’єднаних громад. Для ОДА це має стати сигналом. Обласна влада не може ігнорувати інтереси і настрої мешканців регіону», - сказав В’ячеслав Негода.

Звертаючись до представників громад, що об’єднуються, перший заступник Міністра зазначив: «Ви вже пройшли непростий шлях об’єднання. І якщо виникають труднощі на рівні району чи облдержадміністрації, варто переводити питання у публічну площину, відкрито про це говорити, у тому числі й Уряду. Я розумію, якщо три громади подають документи про об’єднання до ОДА і - нічого, четверта взагалі не захоче за це братися. Вважаю, що виконавча влада на місцях не може не виконувати закон і дискредитувати реформу, яку впроваджує Уряд і підтримує Президент».

Він також закликав представників громад, які ще не об’єдналися, бути більш активними.

«Зараз вже не треба переконувати вас у користі об’єднання. Це довели ваші колеги з Тячівської, Вільховецької та інших ОТГ регіону. Отже і вам ніщо і ніхто не може завадити рухатися вперед. Так, можна спробувати якось затягнути процес об’єднання двох-трьох громад, але коли їх десятки і сотні, коли об’єднання відбувається у всіх районах області, тоді вже ніхто не зможе зупинити цей процес. Отже зараз дуже важлива ваша ініціатива і бажання розвиватися. Ще не пізно – вікно можливостей цього року ще буде відкритим», - зазначив В’ячеслав Негода.

Довідка

Організатори форуму: Закарпатський ВП «Центр розвитку місцевого самоврядування» та Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

22.02.2018 - 13:53 | Переглядів: 11041
Коли місцева влада не використовує надані децентралізацією можливості, страждають не чиновники, а мешканці громад, - В’ячеслав Негода на Закарпатті

Теги:

В'ячеслав Негода

Область:

Закарпатська область

Джерело:

Мінрегіон

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...