20 громад Прикарпаття розпочали процедуру отримання земель за межами населених пунктів

Алгоритм дій органів місцевого самоврядування при передачі земель, можливості розширення доходів громад за їх рахунок, а також напрямки розвитку територій та розробки містобудівної документації обговорювали під час тренінгу «Вимоги часу та зміни в законодавстві щодо управління земельними ресурсами та розробки містобудівної документації» 13 лютого в Івано-Франківському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

20 із 23 ОТГ Прикарпаття уклали меморандуми про співпрацю з управлінням Держгеокадастру в області щодо передачі сільгоспземель державної власності у комунальну. Ще три прикарпатських ОТГ (Рожнівська, Яблунівська та Білоберізька) земель сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів не мають.

«Громади мають для себе чітко з’ясувати, якими землями вони володіють. Адже земля – це той ресурс, який дає можливість не тільки отримувати надходження від податків та рентних платежів у бюджет ОТГ, але й залучати інвестиції», - наголосила Тетяна Данилів, радник з питань просторового планування та управління ресурсами Івано-Франківського ЦРМС.

До кінця року усі 20 ОТГ мають шанс отримати у своє розпорядження додатковий вагомий ресурс від держави в рамках реформи децентралізації.

«Передача земель за межами населених пунктів у розпорядження громад – це насамперед посилення їх спроможності та передумова для сталого місцевого розвитку», - зазначив директор Івано-Франківського ЦРМС Руслан Панасюк.

Проте основною проблемою, коли йдеться про надходження до бюджету ОТГ від земельних ресурсів, зокрема, від плати за землю, є відсутність актуальних даних про інвентаризацію землі та нормативно-грошової оцінки земель у громадах. Тож ці питання громадам потрібно вирішувати першочергово.

14.02.2018 - 12:01 | Переглядів: 9444
20 громад Прикарпаття розпочали процедуру отримання земель за межами населених пунктів

Приєднані зображення:

Область:

Івано-Франківська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...