Децентралізація – головний антикорупційний проект України, – Геннадій Зубко

Головним антикорупційним проектом країни є децентралізація. І сьогодні Мінрегіон працює у трьох основних напрямках боротьби з корупцією. Це переформатування Державного фонду регіонального розвитку і децентралізація у сферах будівництва та земельних відносин. Про це заявив Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко під час виступу на Міжнародній антикорупційній конференції «Запобігаємо. Боремося. Діємо».

«З корупцією треба боротися попроектно, знищуючи її галузь за галуззю, сфера за сферою. Інакше це не реальна боротьба, а просто декларації», - сказав він.

Геннадій Зубко зазначив, що Мінрегіон системно опікується питанням запобігання корупційним ризикам. Цей шлях почався з ухвалення у цьому році Закону «Про засади державної регіональної політики», яким визначено систему органів, що беруть участь у реалізації державної регіональної політики, стратегічних і планових документів та фінансових інструментів.

«Цей Закон та подальші підзаконні акти Уряду розроблялися з урахуванням кращого європейського досвіду стосовно фінансування програм та проектів регіонального розвитку. І цей досвід фактично втілено в розроблених процедурах підготовки, оцінки та відбору проектів Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР)», - сказав Віце-прем'єр-міністр.

За словами урядовця, ці процедури максимально прозорі та відкриті – регіональна комісія відбирає проекти на основі конкурсу, процедура відбору транслюється в он-лайн режимі. «Весь процес відбувається без втручання центральної влади, на місцях самостійно визначають напрямки і проекти, які потрібно фінансувати», - наголосив він.

Геннадій Зубко також зазначив, що вся інформація ДФРР про проекти, їх проходження, відбір, фінансування та терміни реалізації розміщені на відкритій он-лайн платформі (dfrr.minregion.gov.ua), де кожен може дізнатись повну інформацію про роботу фонду.

Він додав, що питання регіонального розвитку пов’язане із реалізацією інвестиційних проектів, спрямованих на досягнення цілей Державної та регіональних стратегій розвитку. Такі проекти можуть фінансуватися із Державного фонду регіонального розвитку. Сьогодні вже реалізується 785 проектів, на них виділено 2,9 млрд. грн.

Разом з європейськими партнерами на сайті Мінрегіону було створено першу в Україні on-line платформу, де розміщена вся інформація про регіональні проекти, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів ДФРР. Для подальшої мінімізації корупційних ризиків Мінрегіон надасть можливість всім конкурсантам розміщувати свої пропозиції, додав Геннадій Зубко. На сайті вестиметься моніторинг та оцінка ефективності використання бюджетних коштів виконавцями таких проектів. 

16.11.2015 - 17:03 | Переглядів: 12029
Децентралізація – головний антикорупційний проект України, – Геннадій Зубко

Теги:

Геннадій Зубко

Джерело:

Прес-служба Віце-прем'єр-міністра України

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...