Балтська об'єднана громада готова до медичної реформи

Балтська об'єднана громада готова до медичної реформи

Деякі медичні заклади і об’єднані територіальні громади за рівнем всебічної підготовки можуть починати впровадження медичної реформи, щойно всі законодавчі механізми будуть затверджені. Однією з таких прогресивних громад є Балтська ОТГ, що в Одеській області. Розповідаємо про її досвід.

На початку 2016 року в Балтській об’єднаній територіальній громаді було створено Комунальну установу «Балтський центр первинної медико-санітарної допомоги». В його складі 4 амбулаторії та 16 фельдшерсько-акушерських пунктів. За рішенням сесії міської ради 7 листопада 2017 року заклад набув статусу комунального некомерційного підприємства. Зараз триває процедура реєстрація комунального некомерційного підприємства «Балтський ЦМСД» у відділі юстиції Балтської міської ради.

У Центрі створено єдиний медично-інформаційний реєстр: впроваджено ІМС (електронну картку), яка об’єднує міську та три амбулаторії сімейної практики, що розміщені в найбільших селах громади, планується підключення до єдиної мережі диспетчерської Балтського відділення швидкої медичної допомоги та приймального відділення КП «Балтська ЦРЛ». За допомогою цієї програми можна зареєструвати пацієнта на прийом, зробити електронні записи в його медичному документі, відправити їх на друк, і таким чином усе занотоване лікарем, на початковому етапі буде в паперовому вигляді вклеєне в картку. Повністю сформовані електронні картки за допомогою МІС «ЕСКУЛ’ап», наданою в користування Державною науковою установою «Науково-практичний центр клінічної та профілактичної медицини» ДУС м. Київ, дають можливість лікарям бачити повну картину перебігу хвороби пацієнта.

«Старші за віком медики спочатку казали – якщо ви поставите комп’ютер, ми покинемо все і підемо. Але згодом виявилося, що вони дають фору і молодшим. Якщо лікаря не змусили, а він зрозумів, навіщо йому це треба, і сам побачив практичну користь від цього – то, звісно, він залишиться. У нас не звільнився жоден лікар. Тепер лікарі не пишуть щоденники, статистичні талони – вони формуються автоматично. Всю медичну статистику бачать працівники інформаційно-аналітичного кабінету, керівництво та лікарі. Вся сформована медична інформація, від паспортної частини до всіх відвідувань, доступна лікарям в залежності від їх компетенції та потреб», – ділиться досвідом впровадження начальник відділу охорони здоров’я Балтської міської ради Станіслав Чорний.

Кожен лікар забезпечений робочим місцем – з комп’ютером, підключеним до мережі Інтернет, і принтером. Розгортається Call-центр, де працюватиме кваліфікований медичний працівник, який буде реєструвати пацієнтів на прийом, консультувати з організаційних питань і при потребі зв’язуватиме пацієнта з лікарем. Таким чином, лікар зможе прийняти обґрунтоване рішення, чи треба їхати до пацієнта на виклик, чи можливо проконсультувати його телефоном або запросити до амбулаторії.

Поки електронна медична система (центральний сегмент) працює в тестовому режимі і не дає можливості виписувати електронні рецепти, ми створили можливість для лікарів (з метою виконання програми «Доступні ліки») роздрукувати рецепт, який не потрібно додатково візувати. Також лікар має інформацію щодо ліків, що входять у програму «Доступні ліки», в яких аптеках є той чи інший препарат і можливу суму доплати. Така модель передує електронному рецепту, який буде реалізований в системі електронної системи охорони здоров'я.

Наразі у Балтському центрі ПМСД працюють 140 людей, є 4 вакансії сімейних лікарів.

«У зв’язку зі зміною порядку фінансування первинки може постати питання, чи треба заповнювати ці вакантні посади. Ми до цього часу справлялися, лікарі мають графіки виїзду в села, за потреби – приїжджають пацієнти. У частині випадків достатньо буде консультації телефоном. Наприклад, є амбулаторія, де лікар обслуговує три села, 2800 людей, все встигає. Можливо, ефективніше буде підсилити його виїздами лікаря з міста, який вестиме там прийом, ніж заводити туди ще одного молодого лікаря, який не зможе набрати собі достатню кількість пацієнтів для утримання медичної практики за рахунок капітаційної ставки», - пояснює можливості організації забезпечення лікарями в умовах реформи Станіслав Чорний.

За рахунок залишків минулого року і перевиконання бюджету в 2017 році Балтська ОТГ змогла додатково виділити на охорону здоров’я більше 3 млн. грн. Ці кошти витратили переважно на ремонт фельдшерсько-акушерських пунктів і центрів первинної медико-санітарної допомоги в селах громади. Дві амбулаторії з трьох сільських, за оцінкою начальника відділу охорони здоров’я, облаштовані на 95% – вони мають, зокрема, індивідуальне опалення, водопостачання та каналізування, відремонтоване житло для медпрацівника.

Два роки поспіль по 500 тисяч гривень, враховуючи кошти місцевого бюджету, виділяється на закупівлю ліків і медзасобів. Частково за ці гроші придбано медикаменти для людей з гіпертонією, ішемічною хворобою серця і стенокардією. Їх лікують безкоштовно у денному стаціонарі в середньому 5 днів. За цією програмою лікування пройшли понад тисячу пацієнтів. Список захворювань, лікування яких відбуватиметься за рахунок громади, в зв’язку з функціонуванням програми «Доступні ліки» планується розширювати.

Також на кошти громади закупили набори для онкологічного скрінінгу жінок, та глюкометри і смужки для них, пульсоксимери, холодильники для вакцин, обладнання та меблі для дооснащення амбулаторій.

У Балтській ОТГ також вирішено питання із забезпеченням пацієнтів безкоштовним проїздом до центральної районної лікарні. Направлення сімейного лікаря або фахівця у долікарському кабінеті є дозволом на такий проїзд – воно містить два відривних талони. Існує договір міської ради з перевізниками, за яким їм оплачують ці талони з місцевого бюджету. Це є реалізацією концепції «Від доступності – до якості медичної допомоги», яку втілюють в ОТГ. З’ясувалося, що коштів на реалізацію вона потребує не так уже й багато.

Також доступність медичної допомоги забезпечується тим, що в усі 16 ФАПів і 3 сільські амбулаторії в ОТГ закуплені скутери. Вони мають державну реєстрацію і кожен закріплений за конкретним медичним працівником. Пальне та обслуговування для нього теж оплачуються з місцевого бюджету. Амбулаторії мають також по автомобілю.

У рамках проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії», який працює з об’єднаними територіальними громадами, обласними адміністраціями та Міністерством охорони здоров’я України у впровадженні реформи охорони здоров’я, Балтській ОТГ було надано консультативну допомогу в юридичних та фінансових питаннях, проведено оцінку стану встановленої електронної медичної інформаційної системи (ІМС).

Наразі медики Балтської ОТГ очікують на початок впровадження реформи, оскільки передбачають, що матимуть більше коштів, ніж із субвенцією. Лікарі добре обізнані із суттю змін, оскільки брали участь у тренінгах організованих Дитячим фондом ЮНІСЕФ, Програмою U-LEAD, Харківською експертною групою підтримки медичної реформи. Тренінги також пройшли фінансисти та економісти. Нещодавно, рамках проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії», напрямок «Впровадження реформи охорони здоров’я», провели презентацію реформи первинки для медичної спільноти громади, у якому брали участь близько 60 медпрацівників.

Тепер медичні працівники громади готуються пояснювати майбутні зміни пацієнтам – планують на початок січня «Ярмарок сімейного здоров’я». Будуть популяризувати сімейну медицину, ще раз пояснять механізм програми «Доступні ліки», розповідатимуть про укладання декларацій з лікарями первинної допомоги. Кожен з лікарів розповідатиме про якийсь аспект реформи.

Децентралізація надає багато можливостей для розвитку системи охорони здоров’я, вважає Станіслав Чорний. Але за умови, що у громади є сильний лідер, який розуміє важливість таких змін.

«У міського голови є багато напрямків, які потрібно розвивати. І там, де керівник громади розуміє, що медицина має ключове значення, де є порозуміння керівника громади з медпрацівниками, менеджерами медичного закладу – все виходить. У мене є колеги, які із заздрістю дивляться на те, як у нас все відбувається, але самі сидять і вичікують, не розуміють реформу і не готуються до неї», – каже Станіслав Чорний.

Теги:

медицина

Область:

Одеська область

Громади:

Балтська територіальна громада

Джерело:

Міністерство охорони здоров'я України

Поділитися новиною: