Перша п’ятірка громад Сумщини затвердила свої cтратегії розвитку на 2018-2020 рр.

На Сумщині сформована п’ятірка перших громад, які у 2017 році розробили та затвердили cтратегії розвитку територій на 3 роки. Першопрохідцями стали Боромлянська ОТГ Тростянецького району, Краснопільська та Миропільська ОТГ Краснопільського району, Миколаївська та Хотінська ОТГ Сумського району.

Основною формою роботи над проектами документів стало проведення засідань робочих груп за участю Григорія Старикова, радника з питань регіонального розвитку Сумського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

Хотінська ОТГ відповідно до затвердженої стратегії позиціонує себе як громада, що вибудовує партнерські відносини з бізнесом, здійснює максимальне сприяння та підтримку підприємницьких ініціатив на своїй території, прагне якомога ефективніше використовувати наявні ресурси. Крім діалогу з підприємцями, у пріоритеті на найближчі роки – розбудова сфери медичних послуг, створення потужного комунального підприємства та реалізація проекту «нової української школи». В перспективі громада планує також відкриття ЦНАПу та будівництво центру безпеки громади. Дорожньою картою громади називає прийнятий документ керівник ОТГ Микола Торяник. На його думку, стратегія стане путівником для всіх жителів Хотінської ОТГ, з урахуванням думки яких і створювався документ.

На відміну від Хотінської громади Миропільська ОТГ поки що не має такої тісної співпраці з місцевим бізнесом. Більшість своїх економічних проектів  ще треба реалізувати: рекультивація старих садів, легалізація та відновлення експлуатації крейдяних кар’єрів, залучення інвестора для створення звіроферми тощо. Перспективу розвитку громада бачить в реалізації свого потенціалу як «української Швейцарії» і організації відпочинку, тобто максимального вкладення в сферу зеленого і активного туризму, відродження традиційного ярмарку, створення «Музею віника» і роллердрому, проведення різноманітних спортивних змагань.

«Безперечно, для успішності реалізації цього та подальшого проектів розвитку громада потребує активності, ініціативності, небайдужості її жителів, свіжих проектних ідей, особливо від молоді, в тому числі і учнівської (представники якої неодмінно будуть залучені до процесу розробки наступної стратегії), адже стратегія розвитку громади є живим документом, до якого можуть (і повинні) вноситися зміни, щоб максимально скористатися усіма можливостями розвитку і мінімізації ризиків», - зазначила голова Миропільської ОТГ Олена Ординець.

Миколаївська ОТГ визначила для себе три основні стратегічні цілі. Вона планує згуртувати населення громади, закласти підвалини для сталого економічного розвитку, забезпечити соціальні стандарти та створити новий освітньо-культурний простір в громаді, розповів керівник громади Сергій Самотой. Над стратегією громада працювала, дослуховуючись думки людей. На думку її голови, без прийнятого документу в громаді не було б життя, адже стратегія – основа ОТГ.

Як вже повідомлялось раніше, Боромлянська громада для свого розвитку обрала дві основні цілі: розумний розвиток території та створення нового гуманітарно-соціального простору. Усього до стратегії на 3 роки увійшло 57 проектних ідей. У планах громади, як розповів керівник ОТГ Василь Романіка, створення багатофункціонального ЦНАПу з мобільним пунктом, запуск автобусних маршрутів між населеними пунктами громади, забезпечення високих стандартів питної води для населення, відкритття дошкільного навчального закладу «Дзвіночок», придбання нових дитячих та спортивних майданчиків та забезпечення матеріальною та технічною базою новоутвореного комунального підприємства «Добробут».

Краснопільська ОТГ, зазначив її голова Юрій Яремчук, для розвитку визначила 4 основні цілі: Краснопілля – центр об’єднаної громади; розвиток старостинських округів; розбудова і оптимізація освітнього і спортивного простору; створення нової системи надання муніципальних послуг. Усього до стратегії розвитку на 3 роки увійшло 62 проектні ідеї.

Прийняті п’ять cтратегій є трохи нестандартними, провокуючими. Головна ідея полягала в тому, щоб збудити в громадах здорові амбіції та стимулювати пошук точок росту для закладення основ сталого розвитку, перейти від культивованого тривалий час образу безправного виконавця до дієвого та ініціативного місцевого самоврядування, зазначив Григорій Стариков. Механічне створення ОТГ не є самоціллю реформи. Глобально децентралізація – це шлях від патерналізму до підприємливості і розумного розвитку.

Також, на його думку, для громад Сумщини, як і інших, одними з першочергових завдань є модернізація своєї інфраструктури, організація ефективного управління наявними ресурсами та згуртування – просторове і психологічне. Тому наявність поряд з ремонтними роботами та утепленням низки цікавих культурних проектів, зокрема і молодіжних, свідчить про розуміння потреби інвестицій в розвиток соціального капіталу, громадянське суспільство і загалом про швидке просування об’єднаних громад шляхом самодостатності.

Процес стратегічного планування відбувався у режимі максимального залучення кола експертів і жителів громади до співпраці та обговорення задля написання максимально реального та якісного соціально-економічного плану розвитку об’єднаної громади. Робота над написанням стратегій розвитку здійснювалась за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону. У першому півріччі 2018 року Сумським Центром розвитку місцевого самоврядування планується розробити ще 4 стратегії розвитку для Буринської ОТГ Буринського району, Грунської ОТГ Охтирського району, Дубов`язівської ОТГ Конотопського району та Нижньосироватської ОТГ Сумського району.

29.12.2017 - 14:54 | Переглядів: 10652
Перша п’ятірка громад Сумщини затвердила свої cтратегії розвитку на 2018-2020 рр.

Приєднані зображення:

Область:

Сумська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...