Дві ОТГ Одещини ухвалили стратегічні плани розвитку

Дві об’єднані громади Одещини закінчують 2017 рік прийняттям документів, які розпочинають для них нові етапи, - стратегічні плани розвитку, які було розроблено за участі Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

Тузлівська та Великомихайлівська ОТГ практично синхронно розпочали процес стратегічного планування і закінчили знаковими рішеннями – у 2018 рік громади вступають з документами, які визначають розвиток на перспективу.

Позаду – низка засідань робочих груп, під час яких було проаналізовано соціально-економічну інформацію, результати опитувань мешканців, сильні та слабкі сторони, а потім – визначено пріоритетні цілі розвитку та напрацьовано шляхи їх досягнення.

Засідання робочих груп проводилися у відкритому режимі, тож усі охочі мали можливість брати участь у розробці стратегічних планів. Крім того, до роботи залучались представники сусідніх сільських рад, які в перспективі можуть приєднатися до Тузлівської та Великомихайлівської ОТГ.

Стратегічний план розвитку Великомихайлівської громади розроблений на період до 2025 року. За цей час громада планує перетворитися на центр ефективного сільського господарства та використати потенціал розвіданих корисних копалин і започаткувати виробництво будівельних матеріалів. Що це буде – залежить від результатів дослідження якості та кількості потенційної сировини, а також відповідної ринкової ситуації.

Тузлівська громада обрала розвиток туризму та прибуткових аграрних бізнесів у якості стратегічних цілей. Наявність Чорноморського узбережжя та національного природного парку є переконливими аргументами для розвитку саме цих напрямків. Протягом 2018-2020 років заплановано реалізувати низку проектів, результатами яких  стане створення нових конкурентних туристичних продуктів, а також налагоджено взаємодію підприємців аграрного та туристичного секторів.

«Важливо, що громади бачать себе самодостатніми і комфортними для проживання, - переконаний радник з питань регіонального розвитку Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування Віктор Бондарук. – Розрахунок на власні ресурси, залучення громадськості до вирішення проблемних питань – це правило обов’язково продемонструє, що спроможність громади це цілком реальне завдання і залежить воно від бажання змінити ситуацію на краще та системної праці».

Область:

Одеська область

Громади:

Великомихайлівська селищна об’єднана територіальна громада Тузлівська сільська об’єднана територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...