Навколо України за 50 днів: перший регіональний тур проекту eHealth

Протягом жовтня-листопада 2017 року експерти проектного офісу eHealth організували та провели 12 семінарів, що охопили усі регіони України (крім тимчасово окупованих територій).

Електронна система охорони здоров’я почне функціонувати на первинній ланці у 2018 році, проте вже сьогодні необхідно готуватись до роботи у системі, розуміти її основні принципи та доступний функціонал у тестовому режимі. Впровадження eHealth спрямоване на підвищення якості медичних послуг. Система стане основою для нової системи виплат «гроші ходять за пацієнтом»: держава платитиме певну суму за кожного пацієнта, що уклав з лікарем спеціальну угоду – декларацію. А пацієнти обиратимуть самі, послугами якого лікаря первинної медичної допомоги користуватися. Таким чином гарні лікарі, які насправді ефективно лікують своїх пацієнтів, від цього виграють – зможуть отримувати чесну, достойну зарплатню.

Щоб почати укладати декларації з пацієнтами, необхідно зареєструвати в eHealth медичний заклад та лікарів первинної ланки – сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів. Саме про це розповідала на семінарах Світлана Котляревська, керівник напрямку роз'яснення та підтримки проектного офісу eHealth. Вона виступала як основний спікер, описуючи структуру системи eHealth, законодавче регулювання її роботи, технічні вимоги та процес реєстрації.

Також окремий блок питань стосувався фінансових аспектів роботи лікарів у нових умовах. Про нові принципи фінансування первинної ланки та можливі зміни в управлінських підходах розповідали представники Харківської експертної групи Михайло Довгопол та Олена Решетняк. Крім того, в семінарах взяли участь представники медичних інформаційних систем, які надають доступ до системи eHealth та є першою точкою контакту з системою.

Отже, 7 годин найактуальнішого контенту, навчальні та промо-матеріали, можливість поставити свої питання та почути кваліфіковану відповідь – саме це отримали головні лікарі з усієї України, які взяли участь у семінарах. Найчастіше ставились питання щодо нових правил фінансування первинної ланки, укладання та розірвання декларацій з пацієнтами, заміщення лікарів на час хвороби та відпустки тощо. Команда eHealth також спілкувалась з місцевими ЗМІ, яких цікавили практичні питання та поточний стан впровадження електронної медицини в регіоні.

Всього у семінарах взяло участь більше 1500 осіб, а основним результатом регіонального туру стало значне зростання кількості реєстрацій в системі eHealth. Так, на 1 грудня 2017 року в тестовому режимі було зареєстровано 650 медичних закладів, 3800 лікарів та 12200 декларацій пацієнтів. До речі, актуальна статистика щодо реєстрацій в системі, відповіді на найбільш поширені питання, а також презентації та матеріали регіонального туру доступні на порталі eHealth: https://goo.gl/zrZSKo.

Регіональний тур відбувся за підтримки проекту EDGE, що фінансується урядом Канади, та Програми «U-LEAD з Європою». Розробку системи eHealth ініціювали громадські організації – міжнародна антикорупційна Transparency International Ukraine та найбільше в Україні об’єднання пацієнтів – “Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД”. Згодом проект знайшов підтримку керівництва МОЗ та міжнародних донорів. Сьогодні на розробку системи не витрачено жодної гривні бюджетних коштів чи кредитних засобів, система готова для передачі державі, а наступні регіональні семінари заплановані вже на 2018 рік.

12.12.2017 - 17:50 | Переглядів: 10159
Навколо України за 50 днів: перший регіональний тур проекту eHealth

Приєднані зображення:

Теги:

медицина

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...