В допомогу фінансистам ОТГ: зразки документів для розробки Інструкції з підготовки бюджетних запитів

В допомогу працівникам фінансових служб органів місцевого самоврядування, зокрема новоутворених об’єднаних територіальних громад, розроблено зразки документів щодо розробки Інструкції з підготовки бюджетних запитів. Матеріали підготовлені експертами Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні (за підтримки програми U-LEAD з Європою та проекту SKL International).

Про це повідомила Яніна Казюк, Координатор з фінансової децентралізації.

Одним із етапів складання місцевих бюджетів є розробка, затвердження та доведення до головних розпорядників коштів Інструкції з підготовки бюджетних запитів, яка визначає механізм розрахунку показників проекту місцевого бюджету на плановий бюджетний рік та прогнозу на наступні за плановим два бюджетні періоди, а також встановлює порядки складання, розгляду та аналізу бюджетних запитів.

З метою полегшення роботи працівникам фінансових служб органів місцевого самоврядування в процесі підготовки Інструкції та документу, яким вона затверджуватиметься, експертами підготовлено та пропонуються зразки таких документів у двох варіантах.

Перший варіант підходить для тих органів місцевого самоврядування, у яких рішенням про місцевий бюджет визначено (або буде визначено) декілька головних розпорядників бюджетних коштів – самостійних структурних підрозділів ради – юридичних осіб, – в тому числі виокремлений фінансовий орган.

Другий варіант можуть застосовувати об’єднані територіальні громади (зазвичай це сільські та селищні ради), у яких рішенням про місцевий бюджет визначено (або буде визначено) лише один головний розпорядник бюджетних коштів – юридична особа, до складу якої входять структурні підрозділи, які відповідно до покладених на них місцевою радою повноважень здійснюють діяльність у певних сферах.

Експерти сподіваються, що дані матеріали допоможуть місцевим радам, особливо новоутвореним об’єднаним територіальним громадам, розробити та затвердити власні Інструкції з підготовки бюджетних запитів, забезпечити якісне виконання організаційного етапу складання місцевих бюджетів та своєчасно  їх затвердити.

Інструкція з підготовки бюджетних запитів ТУТ.

Довідка

Відповідно до підпункту 9 статті 2 Бюджетного кодексу України, бюджетний запит – документ, підготовлений головним розпорядником коштів, що містить пропозиції з відповідним обґрунтуванням щодо обсягу бюджетних коштів, необхідних для його діяльності на наступні бюджетні періоди. На основі бюджетних запитів формується проект місцевого бюджету.

Пунктом 3 статті 75 Бюджетного кодексу України передбачено, що місцеві фінансові органи згідно з типовими формами бюджетних запитів та з урахуванням особливостей складання проектів місцевих бюджетів забезпечують розробку та доведення до головних розпорядників бюджетних коштів Інструкції з підготовки бюджетних запитів.

Типові форми бюджетних запитів для місцевих бюджетів затверджено наказом Міністерства фінансів України від 17.07.2015 № 648 «Про затвердження типових форм бюджетних запитів формування місцевих бюджетів» (у редакції наказу міністерства фінансів України від 30.09.2016 № 861).

Відповідно до останніх змін, внесених до зазначеного наказу, із шести затверджених форм бюджетних запитів для формування місцевих бюджетів за програмно-цільовим методом, у тому числі бюджетів об’єднаних територіальних громад, використовуються перші три форми (дивись додаток до Інструкції).

Загальні підходи до підготовки Інструкції визначені у наказі Міністерства фінансів України від 06.06.2012 № 687 «Про затвердження Інструкції з підготовки бюджетних запитів».

29.11.2017 - 09:37 | Переглядів: 27769
В допомогу фінансистам ОТГ: зразки документів для розробки Інструкції з підготовки бюджетних запитів

Приєднані файли:

Теги:

бюджет бюджет методика Яніна Казюк

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...