Детально про міжмуніципальне співробітництво: як раціонально використовувати великі можливості?

Поняття міжмуніципального співробітництва (ММС), його перспективи для громад і знайомство з кращими практиками у цьому напрямі – це неповний перелік питань насиченого семінару-тренінгу «Розвиток місцевого самоврядування та практика застосування інструментів міжмуніципального співробітництва громад», що відбувся 9 листопада у Миколаївському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

Модератор заходу – експерт з децентралізації Лілія Кравчук – розповіла присутнім, серед яких були посадовці ОТГ, депутати рад, посадовці громад, які не об'єдналися, представники та громадські активісти сільських рад, ініціативна молодь, про послідовність та алгоритм міжмуніципального співробітництва, презентувала навчально-методичні матеріали та провела практичну роботу за основними фазами ММС та ініціювала розвиток проектів в робочих групах.

За круглим столом учасники обговорили актуальні напрями розвитку проектів у сфері міжмуніципального співробітництва, серед яких – утилізація твердих побутових відходів, створення та спільне утримання комунальних підприємств, організацій та надання адміністративних та освітніх послуг.

– Сьогодні міжмуніципальне співробітництво є пріоритетним шляхом для розвитку території та підвищення спроможності громад. Важливо розуміти сутність і масштаби соціального та економічного ефектів, направлених на покращення суспільного добробуту населення, – зауважила Лілія Кравчук.

За допомогою скайп-зв'язку з Полтавською областю, а саме з доктором наук з державного управління В'ячеславом Толковановим та експертом з міжмуніципального співробітництва ММС Любомиром Самелюком, учасники семінару отримали поради із заснування співробітництва громад і створення проектів.

Для присутніх стала цікавою інформація від експерта з регіонального розвитку Миколи Дурмана про інструменти регіонального розвитку та міжмуніципального співробітництва, перелік донорських програм та вимог, що висуваються до проектних заявок на отримання коштів. Він зазначив, що в Україні кошти на регіональний та місцевий розвиток можна отримати з різних джерел – державні субвенції, бюджети розвитку різних рівнів, Державний фонд регіонального розвитку тощо.  Сьогодні співпраця з програмами міжнародної технічної допомоги відкриває колосальні можливості перед органами державної влади й місцевого самоврядування та громадськими організаціями. Кожній громаді потрібно віднайти свою родзинку і згенерувати та втілити у життя таку ідею, що дозволить створити точку зростання та в майбутньому призведе до появи нових робочих місць, наповнення бюджетів різних рівнів і покращить якість життя кожного мешканця громади.

Учасники семінару продовжать роботу в громадах, озброєні ідеями, пакетом презентаційних матеріалів і типових договорів міжмуніципального співробітництва.

10.11.2017 - 12:33 | Переглядів: 11024

Приєднані зображення:

Область:

Миколаївська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...