У Запоріжжі відбувся перший «Децентралізація. Ланч» - подавали «4 фрейми»

31 жовтня пройшов перший запорізький «Децентралізація. Ланч», основна мета якого – обговорення стану та перспектив реформи децентралізації.

Під час ланчу Запорізький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України, презентував новий підхід до вивчення поточного стану децентралізації в області за методикою організаційного фрейм-аналізу «4 фрейми».

«Застосування такого підходу сприяє комплексному погляду на реформу, пояснює процес просування реформи у Запорізькому регіоні, допомагає захистити від помилок, – зауважив Олександр Свистун, директор Запорізького ЦРМС. – Проведений аналіз дав змогу виявити слабкі місця реформи, щоб нівелювати їх в у подальшому».

Фрейм – це набір ідей і припущень, які формуються для того, щоб полегшити розуміння й освоєння певної території. Аналіз базується на 4 фреймах: структурному, кадровому, політичному та символічному, які у комплексі дають всеохоплюючу картину.

Структурний фрейм зосереджується на архітектурі органів влади в рамках реформи децентралізації та є визначальним у системі. Реформа децентралізації закріплює чітке розмежування повноважень між органами державної влади та місцевого самоврядування, що дозволяє уникнути їх дубляжу. Співробітництво між різними гілками влади – це не тільки контроль та чітка регламентація, а й допомога та взаємна підтримка.

Кадровий фрейм акцентує увагу на ролі людей, сприйнятті ними реформи як такої, розумінні людьми їх сильних сторін, потреб, взаємодії між собою.

Політичний фрейм розглядає область як арену, на якій регіональні політичні еліти знаходяться в умовах конкуренції, протиставлення інтересів та боротьби за владу. Є різні варіації ставлення політиків до реформи: повна підтримка децентралізації, сприяння цьому процесу; ситуативна підтримка в залежності від конкретних умов; заперечення децентралізації, саботаж реформи. Окрім політичних партій, на місцях важелі впливу мають представники аграрного бізнесу. Відношення впливових представників аграрного сектору може докорінно вплинути на процес децентралізації. «Вибори в ОТГ відбуваються на раціональній базі, – зазначив експерт з децентралізації Запорізького ЦРМС Аскад Ашурбеков, – тому що людям важливіші не політичні амбіції, а реальні зміни. Таке ставлення поступово може змінити загальний підхід і ставлення до виборів не тільки на місцевому рівні, але й на вборах до Верховної Ради».

Символічний фрейм фокусується на питаннях значень та віри, в основі розгляду реформи децентралізації є історія та культура. Однакові події можуть по-різному сприйматися кожною окремою людиною. При цьому стереотипи та міфи значно впливають на це сприйняття, яке формує певне ставлення, що стає основою для подальшої діяльності індивіда.

Учасники заходу – журналісти, представники місцевих органів влади, науковці – обговорили презентований підхід і його результати. «Дуже добре, що ви врахували символічний фрейм, бо він завжди залишається поза увагою, хоча має важливе значення для розуміння дійсності», – зауважив громадський діяч Ігор Зубко.

Наприкінці заходу науковці запропонували Запорізькому ЦРМС презентувати підхід і його результати студентам вузів.

Ознайомитися з «4 фреймами» можна ТУТ

01.11.2017 - 10:25 | Переглядів: 9810

Приєднані зображення:

Приєднані файли:

Область:

Запорізька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...