Децентралізація та створення нових громад стали незворотніми, - Геннадій Зубко

Об’єднання нових громад стало незворотнім процесом. А приклади новостворених громад по всіх областях лише переконують  у необхідності  пришвидчення реформи децентралізації. Про це сказав  Віце-прем'єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко під час робочої поїздки до Житомирської області.

"Децентралізація в Україні на сьогодні – мабуть найамбітніший проект в Європі. Можна реструктуризувати відомство або міністерство. Але щоб реструктуризувати всю країну, провести децентралізацію та передати повноваження в регіони – потрібна потужна політична воля і Президента, і голови Верховної Ради, і Прем’єр-міністра, і Уряду. І вона в нас є. Те, що проходить зараз Україна, не проходила жодна країна Європи», - наголосив Геннадій Зубко.

"На Житомирщині триває процес  об’єднання громад. Держава забезпечила підтримку в частині фінансування розвитку інфраструктури та передачі надходжень від податків в бюджети. Тепер слово за самим громадами, які мають пройти через процес  об’єднання," - зазначив Геннадій Зубко.

Урядовець нагадав, що в травні Житомирська обласна рада схвалила проект перспективного плану об’єднання територій громад області, який був  затверджений Кабінетом Міністрів України.

«У Житомирській області відповідно до законодавства  у 9 об'єднаних територіальних громадах 25 жовтня 2015 року пройшли перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад та голів відповідних рад. Це означає, що вже з 1 січня 2016 року вони отримають прямі бюджетні стосунки з Державним бюджетом, і зможуть самостійно формувати бюджет та обирати свою стратегію розвитку», - зазначив він. 

За словами Геннадія Зубка,  об'єднання громад не лише створює необхідні умови для розвитку територій та залучення інвестицій для реалізації проектів розвитку, а й дозволить значно скоротити витрати на утримання адміністрацій місцевих органів.

"Сьогодні в області із 631 територіальної громади у 303 громадах, згідно прогнозних надходжень до їх бюджетів у 2015 році, не вистачає навіть на утримання апаратів управлінь органів місцевого самоврядування. За умови об’єднання громад потенційна економія коштів на  чиновників може скласти  63,9 млн. грн.. Та сама ситуація  спостерігається і з утриманням місцевих рад", - пояснив він.

"Зрозуміло, що зекономлені кошти об'єднаним громадами зможуть бути використані для вирішення нагальних потреб", - додав урядовець. За його словами, кожна громада повинна бачити перспективу на майбутнє, яку надає   збільшення можливостей для наповнення власного бюджету.

09.11.2015 - 16:10 | Переглядів: 10324
Децентралізація та створення нових громад стали незворотніми, - Геннадій Зубко

Теги:

Геннадій Зубко

Область:

Житомирська область

Джерело:

Прес-служба Віце-прем`єр-міністра України

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...