Громади Херсонщини вивчили досвід Буковини

23-24 жовтня представники об’єднаних територіальних громад Херсонщини здійснили візит з метою обміну досвідом до Чернівецької області.

У перший день в Чернівецькому Центрі розвитку місцевого самоврядування делегація зустрілася із головами ОТГ. "Одразу після перших виборів, яких ви зараз очікуєте, вам необхідно буде забезпечити передачу майна з районної власності у власність новоствореної громади, а також безперебійне функціонування навчальних закладів, виплату заробітної плати бюджетникам, харчування дітей в школах. Це перші важливі кроки. Решта можна буде робити трохи згодом", - зазначив у своєму виступі голова Глибоцької селищної об'єднаної територіальної громади, голова Асоціації органів місцевого самоврядування "Агенція розвитку громад Буковини" Григорій Ванзуряк.

"Загалом проблем багато, але щоб їх уникнути, треба працювати над формуванням більшості в раді, над формуванням апарату ради, старост, які працюватимуть в унісон", - ділився власним досвідом Олег Горбатюк, голова Рукшинської ОТГ.

А Валерій Романенко, голова Вашковецької ОТГ, розповів про напрацювання в сфері міжмуніципального співробітництва: "Ми вже маємо проект договору, розпочала роботу комісія з укладання такого договору, предметом якого буде спільне утримання закладу.

Далі колеги з Херсонщини відвідали Вижницьку ОТГ, в якій за підтримки Чернівецького ЦРМС триває процес формування стратегії розвитку. Заступник міського голови Сергій Колотило поділився новаціями в сфері розвитку туризму в громаді - нещодавно відкрито туристично-інформаційний центр, працюють садиби сільського зеленого туризму (в одній з них побувала група), музей Вижницького коледжу прикладного мистецтва, музей Назарія Яремчука. Гості були у захваті від природи, збереженої культурної спадщини, запропонованих послуг і приємних цін. Тож очевидно, що в новій стратегії розвитку цієї громади туризм займе чільне місце як стратегічний напрямок розвитку, адже для цього є всі передумови, а також чітка позиція влади з його підтримки.

Наступного дня делегація відвідала всі три громади Хотинського району. Спочатку поспілкувалися із управлінцями Клішковецької ОТГ, а також відвідали місцеву школу, в якій знаходиться музей Леоніда Каденюка.

У Недобоївській громаді на зустрічі був присутній заступник голови, а також двоє виконуючих обов’язки старост. Надзвичайно вражені гості були добровільною пожежною командою та місцевим підприємцем, який ініціював створення такої команди та за власні кошти купив пожежний автомобіль.

 Окрім цього підприємець поділився досвідом ведення власної справи, що пов’язана із садівництвом.

Останнім пунктом призначення в такому насиченому дні стала Рукшинська громада. Спочатку група відвідала приміщення нещодавно відкритої після капітального ремонту амбулаторії. Заступник голови Рукшинської ОТГ Валерій Мариняк зазначив: «Значна частина ремонту була виконана за кошти інфраструктурної субвенції у 2016 році. Також частину витрат взяли на себе місцеві жителі, підприємці».

Далі була нагода ознайомитись із приміщеннями і роботою Рукшинської школи, в якій навчається майже 500 дітей. Гостям показали аудиторії та зали різноманітних гуртків, класів, санвузли та душові. Другий ознайомчий день завершився у цій школі круглим столом, що провели представники Чернівецького ЦРМС та Рукшинської громади.

26.10.2017 - 13:34 | Переглядів: 11914
Громади Херсонщини вивчили досвід Буковини

Приєднані зображення:

Область:

Херсонська область Чернівецька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...