Геннадій Зубко розказав про перші кроки розбудови медицини в сільській місцевості (+презентація)

Наше першочергове завдання — інтегрувати якісну медичну послугу безпосередньо до сільської території. І таку можливість дають два закони: прийнятий в цілому ЗУ №6327   – «Про державні фінансові гарантії надання медпослуг та лікарських засобів» та ухвалений у першому читанні президентський законопроект 7117 – «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості». Про це наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко під час виступу на Раді регіонального розвитку.

Він повідомив, що у 23 тисячах сіл та селищ наявні 4 тисячі амбулаторій та 12,7 тисяч ФАП, функція яких – здебільшого у транспортуванні пацієнта «в район» чи «область», де є умови для кваліфікованої допомоги. «У країнах ЄС співвідношення звернень пацієнтів на первинний та інші рівні медицини становить 80% на 20%. Натомість в Україні 80% людей одразу шукають допомоги на інших рівнях і тільки 20% звертаються до своїх амбулаторій або сімейних лікарів», — зазначив Геннадій Зубко.

«В умовах, коли повністю відсутня первинна ланка медицини в сільській місцевості, жодний лікар від Бога, не зможе надати якісну послугу. Для прикладу, у 71% українських ФАПів взагалі відсутнє водопостачання, у 75% —  немає водовідведення, у 82% сільських амбулаторій відсутні санвузли. Тому ми маємо перейти від старої системи фінансування ліжко-місць до профілактики здоров’я українців і це амбітне завдання, яке ставить перед нами Президент України», — підкреслив Зубко.

На його думку, законопроект 7117 здатний сформувати дієву модель медицини первинного рівня. «Насамперед, через формування мережі сільських медичних закладів, впровадження сучасних технічних рішень і системи мотивації для лікарів. Важливий напрямок – впровадження телеметричної медицини. За її допомогою лікар сільської амбулаторії зможе в режимі on-line отримати консультацію в медичному закладі вторинного та третинного рівня, передати аналізи та результати досліджень пацієнта. Проникнення інтернету до сільської території – можливість використання он-лайн сервісів – навчальних, із підвищення кваліфікації, підключення до системи eHealth, запровадження електронних карток пацієнтів», — зауважив урядовець.

Серед першочергових кроків розбудови медицини в сільській місцевості: максимальне посилення існуючих закладів первинної медицини – реконструкція, обладнання; кадрове забезпечення із одночасним будівництвом нових, де існує критична необхідність.

«Ми проведемо консультації з місцевим самоврядування і лікарями щодо амбулаторних дільниць, які повинні з’явитись на території району з покриттям всієї площі сільської території, включаючи населенні пункти і малі міста; надання послуг; переорієнтація кожної первинної ланки не на районний центр, а безпосередньо на амбулаторію в якій є лікар, обладнання, транспорт і якісне надання первинної допомоги. Наша амбітна мета забезпечити кількість пацієнтів на одного лікаря – до 1,5 тисяч із доступністю до амбулаторії – до 5 км», — наголосив Геннадій Зубко.

За його словами, для кожного медзакладу первинного рівня буде затверджено обов’язковий перелік обладнання відповідно до послуг, що надаватимуться, зокрема і засоби телекомунікації, інформатизації, швидкісний інтернет та мобільний зв’язок.

Геннадій Зубко назвав важливим завданням посилення кадрового забезпечення. «Ідеться про розробку навчальних програм майбутніх лікарів, починаючи від шкільної парти, перекваліфікацію медичного персоналу,  післядипломну освіту, розробку освітніх програм, механізми працевлаштування випускників. Ключове питання – мотивація працівників первинної медицини. Ідеться про конкурентну зарплату, житло, сучасні технічні засоби, транспорт», — зауважив урядовець.

24.10.2017 - 17:53 | Переглядів: 14391
Геннадій Зубко розказав про перші кроки розбудови медицини в сільській місцевості (+презентація)

Приєднані зображення:

Приєднані файли:

Теги:

Геннадій Зубко медицина

Джерело:

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...