Припинити практику пошуку причин і скористатися законодавчими можливостями, - Мінрегіон до ЦВК

У процесі добровільного об’єднання територіальних громад відсутній командно-адміністративний метод управління. Ні Уряд, ні Мінрегіон, відповідальний за реалізацію реформи місцевого самоврядування, не ставлять завдання перед обласними державними адміністраціями щодо конкретної кількості утворення об’єднаних громад на рік, півроку, квартал, місяць. Об’єднання громад базується на принципі добровільності, а отже ніхто не може спрогнозувати, скільки у певний термін їх буде створено. Все залежить від активності громад і місцевого самоврядування.

Про це повідомили у Мінрегіоні, коментуючи лист Центральної виборчої комісії, в якому вона інформує про залишок нерозподілених коштів на проведення місцевих виборів в 2017 році і нарікає, що не дорахувалася 300 ОТГ.

«Від обласних державних адміністрацій не надійшли звернення щодо призначення перших місцевих виборів у 300 об’єднаних територіальних громадах. Залишок нерозподілених коштів за бюджетної програмою 6741020 «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» становить 227 435,1 тис грн», - йдеться у листі ЦВК, адресованому Кабінету Міністрів України.

У Мінрегіоні повідомили, що відповідно до моніторингу за процесами утворення об’єднаних територіальних громад, станом на 17 жовтня на різних етапах об’єднання знаходиться 66 ОТГ, 19 з яких очікують на призначення ЦВК перших виборів. Також у відомстві констатували, що ЦВК не прийнято рішення про оголошення перших місцевих виборів у низці об’єднаних громад, утворених навколо міст обласного значення. Саме такі міста, як підкреслили у Мінрегіоні, є пріоритетними центрами формування нового адміністративно-територіального устрою.

«Відсутність рішень Комісії про оголошення в них (ред.: в ОТГ, утворених навколо міст обласного значення) перших виборів негативно впливає на подальше ініціювання об’єднання та, відповідно, використання коштів державного бюджету на проведення в них перших місцевих виборів», - йдеться в офіційній відповіді Мінрегіону, направленій Центральній виборчій комісії.

У Міністерстві відверто здивовані стурбованістю ЦВК щодо залишку нерозподілених коштів, передбачених на вибори в ОТГ, зазначаючи, що такої ситуації могло б і не бути.

«Ми щотижня моніторимо ситуацію щодо формування громад. Велика кількість утворених ОТГ могла вже давно в цьому році провести перші вибори і готуватися до повноцінної роботи в новому форматі починаючи з нового року. Але не було на те волі ЦВК. Вона призначила вибори на кінець жовтня і в третій декаді грудня. Комісія сама собі визначила, що вибори в громадах призначає лише двічі на рік – у квітні та жовтні, і, як виняток, ще в грудні. Чому тільки двічі, а не більше, не стільки, скільки потрібно? Це не єдине, що дивує у роботі ЦВК. Ці й інші питання ми озвучували до Комісії на засіданні Комітету з питань державного будівництва, але аргументованих відповідей так і не отримали. Така ситуація негативно впливає на процес добровільного об’єднання громад», - прокоментував перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода.

Він висловив сподівання, що ЦВК припинить практику пошуку причин, щоб не призначати вибори в ОТГ, і скористається наявними законодавчими можливостями. Також В’ячеслав Негода висловив думку, що ЦВК необхідно вже сьогодні призначати вибори в тих ОТГ, відповідні подання на яких знаходяться на розгляді Комісії.

 

23.10.2017 - 12:33 | Переглядів: 11708
Припинити практику пошуку причин і скористатися законодавчими можливостями, - Мінрегіон до ЦВК

Теги:

вибори В'ячеслав Негода ЦВК

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...