Власним прикладом розвитку зможемо повернути окуповані території, - голова об’єднаної громади

Дружня і комфортна для проживання – такою через п’ять років бачить Комиш-Зорянську об’єднану громаду її голова Ігор Гнатуша.

Комиш-Зорянська громада Запорізької області межує з Донеччиною. І окрім завдань, пов’язаних зі становленням молодої громади, одночасно доводиться займатися і питаннями вимушених переселенців. Однак Ігор Гнатуша не нарікає, а навпаки, говорить, що за допомогою децентралізації стало легше вирішувати питання місцевого значення. А зміни, які вже поступово відбуваються в громаді, на думку голови, продемонструють, що вибраний шлях децентралізації для розвитку країни є правильним.

«Дуже хочемо показати нашим людям, які живуть на окупованій території, що ми дійсно робимо зміни. Зброєю не повернемо території, тільки хорошими прикладами з життя».

З 3,5 млн грн у 2014 році бюджет Комиш-Зорянської громади сьогодні складає 33 млн грн. Ігор Гнатуша розповів, що за два роки з часу створення громади тут вимушені поки займатися тими питаннями, які не вирішувалися десятиліттями: ремонтують будівлі шкіл, дитячих садків, закладів культури, впроваджують заходи з енергозбереження. Далі планують втілювати більш глобальні проекти, пов’язані із зайнятістю населення.

Голова громади висловив стурбованість з приводу того, що по сьогоднішній день Верховна Рада України поки не прийняла закон, який би надав можливість громадам розпоряджатися землями за межами населених пунктів і закликав народних депутатів проголосувати за цей документ.

За словами Ігоря Гнатуші, найбільшою гордістю Комиш-Зорянської громади є медична сфера.

«Сьогодні медичні послуги для кожного мешканця громади стали доступними. Раніше в нас було три «уазіки» і лише один з них був на ходу. Людям навіть доводилося самотужки платити за бензин, щоб швидка допомог приїхала на виклик. Не було в району коштів на бензин. Тепер кожну сільську раду, яка приєдналася до нас, ми забезпечили новим медичним транспортом – закупили чотири автомобілі. Найняли на роботу трьох сімейних лікарів, забезпечили їх всім необхідним. Медицина в нас стала доступною. Лікарі і на дому надають послуги», - розповів Ігор Гнатуша.

Він зазначив, що є прихильником медичної реформи і позитивно оцінює законопроект щодо розвитку сільської медицини, поданий до Парламенту Президентом України. За його словами, кошти, виділені на сільську медицину, а це 4 млрд грн в цьому році та 1 млрд грн, передбачений на такі цілі в проекті державного бюджету на 2018 рік, необхідно спрямовувати в першу чергу на будівництво нових медичних закладів в сільській місцевості.

Щоб громада була об’єднаною не лише юридично, але й ментально, керівництво громади постійно організовує спільні культурні і спортивні заходи. За словами Ігоря Гнатуші, це дуже об’єднує людей.

«В недалекій перспективі я бачу Комиш-Зорянську громаду комфортною для проживання, в якій є де працювати, є де відпочивати і яка є дружньою», - поділився голова.

Розмова відбулася в рамках проекту «Речники громад», спільного з Українським кризовим медіа центром та програмою DOBRE.

18.10.2017 - 10:20 | Переглядів: 16305
Власним прикладом розвитку зможемо повернути окуповані території, - голова об’єднаної громади

Відео:

Теги:

DOBRE речник стаття

Область:

Запорізька область

Громади:

Комиш-Зорянська селищна об’єднана територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...