Як одному не тягнути воза: на Волині напрацьовували модель надання медичних послуг у ОТГ

11 жовтня у Волинському Центрі розвитку місцевого самоврядування відбувся семінар «Практичні аспекти організацій надання медичних послуг в ОТГ Волинської області».

Директор Волинського ЦРМС Анатолій Пархом’юк розповів про особливості надання первинної медичної допомоги на Волині. За його словами, закон про медичну реформу ще не прийнятий, але не варто чекати його ухвалення, потрібно реалізовувати щось у цій сфері вже зараз.

За словами Анатолія Пархом’юка, на Волині є райони, які майже повністю увійшли до складу об’єднаних територіальних громад. Йдеться про Ковельський, Володимир-Волинський, Іваничівський райони тощо. Він зауважив, що потрібно розробити ту модель у медичній сфері, яка буде характерна саме для Волинської області: «Сьогодні ми ніякого рішення не приймаємо, але необхідне бачення, як ми будемо розвивати цей процес».

На думку експерта, громади можуть скористатися досвідом центрів надання первинної медико-санітарної допомоги або законом про міжмуніципальне співробітництво і утворити власну структуру закладів охорони здоров’я, приміром, для кількох громад. «Одному важко тягнути воза», - зазначив Анатолій Пархом’юк. Щоправда, громади, які мають значний ресурс, таки можуть потурбуватися про медичне забезпечення самостійно. Тому він закликав присутніх до активного мозкового штурму на благо громади.

Завідувач відділу аналітичної обробки інформації, акредитації та ліцензування обласного інформаційного аналітичного центру медичної статистики Марія Гогоша поінформувала про функціонування закладів охорони здоров’я в об’єднаних територіальних громадах. Вона розповіла про майбутні так звані опорні амбулаторії, документи, які необхідні дя передачі медичної практики, про те, які лікарі можуть працювати в ОТГ, як нараховувати стаж лікарям, як організовувати імунопрофілактику, лікування дітей у громадах тощо.

Головний спеціаліст управління охорони здоров’я Волинської ОДА Людмила Рожко розповіла про організацію надання первинної медичної допомоги в амбулаторіях ЗПСМ в рамках реформи охорони здоров’я. Вона наголосила, що в об’єднаних територіальних громадах слід потурбуватися і про кадри для амбулаторій, і про контроль за наданням медичних послуг. «Лише разом ми можемо щось зробити», - додала вона.

Експерт із децентралізації Волинського ЦРМС Оксана Урбан розповіла, що на Полтавщині діє комунальний медичний заклад, який фінансується різними громадами, тому волинським ОТГ є з кого брати позитивний приклад. Правові питання існування медичних закладів в ОТГ пояснив юрист Волинського ЦРМС Андрій Погорілий. 

Теги:

U-LEAD медицина

Область:

Волинська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...