Обговорено процес децентралізації на Чернігівщині

26 вересня відбувся круглий стіл «Діалог задля децентралізації на Чернігівщині», організований Координатором проектів ОБСЄ в Україні за підтримки Національної ради реформ в Україні та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

В заході взяли участь перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, радник Адміністрації Президента України Олена Сімоненко, співробітник проектів (Офіс Координатора проектів ОБСЄ в Україні) Олег Масик.

До роботи в круглому столі долучилися голова постійної комісії обласної ради з питань економічного розвитку, інвестиційної діяльності та здійснення державної регуляторної політики Дмитро Іванов, заступник начальника організаційного відділу обласної ради Олександра Негода, а також представники всеукраїнських асоціацій місцевого самоврядування, облдержадміністрації, новостворених та майбутніх об'єднаних територіальних громад, районних державних адміністрацій, районних рад, експерти.
Під час діалогу, модераторами якого виступили експерт з децентралізації Олена Сас та президент Національної асоціації медіаторів України Діана Проценко, учасники обговорили особливості децентралізації на Чернігівщині. Зазначалося, що Чернігівська обласна рада одна з перших в Україні висловила своє бажання стати пілотною у процесі реформування та ініціювала звернення до Верховної Ради України і керівництва держави щодо підтримки законопроектів з децентралізації.
Після прийняття Парламентом Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад», на пленарному засіданні обласної ради від 19 червня 2015 року депутатським корпусом було затверджено Перспективний план формування територій громад Чернігівської області.
Це сприяло підвищенню рівня мотивації місцевих громад краю до пришвидшення позитивних змін. І як результат, Чернігівщина, яка належить найменш заселених в Україні регіонів, займає одне із перших місць в державі по числу створених об'єднаних територіальних громад.
Бюджетні надходження новостворених 19 ОТГ зросли в 4,5 рази і позитивно вплинули на соціальний розвиток, розбудову інфраструктури, створення нових виробничих потужностей та робочих місць.
Нині цей процес набирає обертів і в місцевих виборах 29 жовтня цього року братимуть участь орієнтовно ще 14 громад.
В ході круглого столу були розглянуто низку актуальних питань утворення і розвитку об'єднаних територіальних громад та шляхи їх вирішення.

 

 

Область:

Чернігівська область

Джерело:

«Чернігівський монітор»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...