На Львівщині відбуваються навчання для інспекторів праці об’єднаних територіальних громад

У Головному управлінні Держпраці у Львівській області розпочались навчання для інспекторів праці місцевого самоврядування.

Новопризначеним інспекторам праці  роз’яснюють делеговані повноваження, межі їх здійснення в частині дотримання законодавства про працю, порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, підстави для інспекційних відвідувань, а також права та обов’язки «інспектора праці».

Практичними аспектами щоденних буднів інспекторів праці діляться із колегами начальники структурних підрозділів Управління з питань праці. Про порядок оформлення документів за результатами контролю, як діяти у випадку створення перешкод у здійсненні діяльності інспектора та особливості розгляду звернень громадян йшлося під час їх доповідей.

Начальник Головного управління Держпраці у Львівській області Ольга Вільхова зазначила, що повноваження, які на них покладені, насправді нелегкі, однак мають велику соціальну вагу. Адже інспектор праці повинен щоденно дбати про дотримання конституційних прав працівників, бути фаховим консультантом для роботодавців. А ефективно проведена ним робота в частині легалізації заробітної плати та зайнятості, також позитивно позначиться і на добробуті усієї громади. 

Нагадаємо, 16 травня 2017 набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 року № 295 „Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”. Відтепер, органи місцевого самоврядування також здійснюватимуть здійснюватимуть контроль у сфері зайнятості та оплати праці. Контрольні повноваження інспектора праці підтверджується службовим посвідченням. Інформацію щодо виданих посвідчень інспекторам праці органів місцевого самоврядування можна перевірити на сайті Держпраці у розділі “Здійснення державного контролю  за додержанням законодавства про працю” підрозділі – Інформація про службові посвідчення інспекторів праці органів місцевого самоврядування   або за телефоном (044) 288-10-00.

Довідково:

У 19 об’єднаних територіальних громадах Львівщини обов’язки інспектора праці виконуватимуть їх працівники, у 4-х громадах – спеціально створені посади інспекторів праці, у 12- це питання і досі залишається неврегульоване. 

 

Область:

Львівська область

Джерело:

Сайт Львівської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...