Чотири медалі та один орден. У Веселівській ОТГ запровадили оригінальні місцеві нагороди

Для заохочення тих, хто доклався до розвитку громади, у Веселівській ОТГ запровадили оригінальні місцеві нагороди.


9 вересня селище Веселе – адміністративний центр Веселівської об’єднаної територіальної громади Запорізької області – відзначило свій 205-річний ювілей. У програмі святкування було вручення двох незвичних медалей «За заслуги перед громадою та селищем». Загалом виконкомом Веселівської ОТГ затвердив п’ять місцевих нагород, які вже отримали близько ста жителів громади.

- Зазвичай люди не пропускають нагоди покритикувати когось, а добрі слова кажуть лише на похоронах, – зазначає ініціатор створення нагород, голова Веселівської об’єднаної громади Петро Кіяшко.  –  Між тим, можливість сказати добре слово не можна пропускати. І краще зробити це красиво. Саме тому звичні для всіх грамоти я замінив на медалі.

Першу медаль «Почесний громадянин Веселого» почали вручати ще 15 років тому. А цього літа до ювілею газифікації селища випустили аж 50 екземплярів медалі «За газифікацію селища Веселе». В урочистій обстановці, під час святкового концерту у Будинку культури ці нагороди вручили усім, хто допомагав селищній раді провести газ.

- Якщо люди бачать, що зроблене ними добро хтось пам’ятає, вони відчувають не тільки вдячність, але й бажання продовжувати чинити добрі справи, – каже Петро Кіяшко. – Для нас це дуже важливо, і від цього виграє вся громада. Є у нагородженні і певний моральний аспект. Наприклад, на 20-річчя Веселівської гімназії я вручив медаль «За заслуги перед громадою» колишньому директорові гімназії Ніні Чміль, яка давно звільнилася, проте багато зробила для цього навчального закладу. Тоді, до об’єднання громади, освітня сфера ще не була, так би мовити, у моїй парафії, та я усе бачив. І дуже щасливий з того, що можу гідно відзначити цю жінку – нехай і через багато років. Ще одну медаль отримає Богдан Бурий, директор комбікормового заводу, який посадив у гімназії сад. Оскільки він давно помер, нагороду вручать його дружині. Їй буде надзвичайно приємно, але найголовніше навіть не це, а те, що сьогоднішні гімназисти побачать: робитимеш добро – рано чи пізно його оцінять.

 

 

Петро Миколайович не приховує: у роздачі нагород є і певний, так би мовити електоральний момент – адже усі, кому він вручив нагороду, стають його щирими друзями та прихильниками. Разом з тим він підкреслює, що не надто залежить від прихильності нагороджених: на останніх виборах він здобув понад 70%.

- Побувавши на церемонії нагородження, деякі бізнесмени нашої громади раптом почали підходити до мене і розповідати, скільки вони всього зробили для людей, – продовжує Петро Кіяшко. – Тобто і їм захотілося отримати медалі. Але я нагороди роздавати не поспішаю – максимум 1-2 на великі свята.

Найбільшу нагороду – орден «За особливі заслуги перед громадою» ще не отримав ніхто. Працівники селищної ради не раз намагалися переконати Петра Миколайовича у тому, що лише він заслуговує на цю високу відзнаку, але він щоразу заперечував. Мовляв, я не Брежнев, щоб самому собі нагороди давати.

За словами Петра Кіяшка, вручення місцевих орденів та медалей – це також і можливість дати щось цінне тим, у кого все є. Так, під час святкування 205-річчя селища Веселого медаль «За розвиток громади» урочисто вручили генеральному директору компанії «Хімічні авіаційні технології» та льотному директору «Української льотної академії», що розташовані на території Веселівської громади, Віталію Яригіну. Пан Віталій щиро радів незвичній нагороді.

- Чому нагород аж п’ять? Здавалося б, для відзначення заслуг вистачило б одної, максимум двох медалей.

- Це було б стратегічно неправильно, – усміхається у відповідь на моє запитання Петро Кіяшко. – Адже мені важливо не тільки віддячити людині за її працю, але й зацікавити її до наступних перемог. Нагород у нас для цього не забракне, як не забракне і добрих слів тим, хто сприятимуть розвитку нашої громади.

Автор: Дмитро Синяк 

 

Теги:

репортаж

Область:

Запорізька область

Громади:

Веселівська селищна об’єднана територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...