На базі Северинівської сільської ради Жмеринського району Вінниччини започатковано процес добровільного об’єднання територіальних громад

З підписання двох важливих меморандумів стартувала на Вінниччині робота з моделювання процесу добровільного об’єднання територіальних громад на прикладі Северинівської громади, що у Жмеринському районі Вінницької області.

Участь у зібранні управлінців, самоврядців та експертів взяли, зокрема, голова Вінницької обласної державної адміністрації Анатолій Олійник, народний депутат України Сергій Кудлаєнко, голова Жмеринської райдержадміністрації Олег Легеза, президент Асоціації сільських гмін Підляського воєводства Польщі Мирослав Лєх, виконавчий директор ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» Олег Левченко та експерт-аналітик ГО «Інститут громадянського суспільства» Олександр Врублевський.

На Вінниччині стартував процес добровільного об’єднання територіальних громад

Для Вінниччини дуже почесним і відповідальним є те, що перші пілотні кроки з децентралізації та добровільного об’єднання громад започатковуються на базі Северинівської територіальної громади Жмеринського району, зазначив голова облдержадміністрації Анатолій Олійник. Керівник області наголосив на необхідності надання територіям ширших повноважень та фінансових і ресурсних можливостей і розповів, що добровільно об’єднані громади, кількість жителів яких буде перевищувати 5 тисяч осіб, отримуватимуть відчутні державні трансферти та субвенції на свій розвиток, а також повноваження, прирівнювані до повноважень міст обласного значення.

Співавтор Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» народний депутат Сергій Кудлаєнко (заступник голови парламентського комітету з питань державного будівництва, регіональної політики і місцевого самоврядування) наголосив на необхідності створення доступного для громадян алгоритму, щоб кожен розумів, як відбуватиметься процес об’єднання. Також нардеп висловив готовність організувати навчальні семінари з питань адмінреформи та об’єднання громад. «Крім повноважень, необхідно дати громадам і ресурс, а також максимально оптимізувати надання адміністративних послуг у громадах», - зазначив Сергій Кудлаєнко.

Про правові механізми здійснення реформи місцевого самоврядування розповів присутнім юрист-аналітик Інституту громадянського суспільства Олександр Врублевський. За його словами, головним чинником добровільного об’єднання громад має стати взаємна вигода. Так, договори про співпрацю між громадами можуть передбачати спільне управління ресурсами, створення спільних комунальних структур для вирішення проблем жителів громад.

На Вінниччині стартував процес добровільного об’єднання територіальних громад

«У процесі об’єднання не повинно ставитись питання, куди громадянину їхати по довідку. Натомість необхідно ліквідувати довідку як явище. Бо надання громадянином довідки – це передача інформації з одного державного органу до іншого. У держави ця інформація вже є і вона має передаватись від однієї до іншої державної інституції автоматично», - зазначив Олександр Врублевський. Він також розповів, що Інститут громадянського суспільства разом з іншими партнерами надаватиме методичну допомогу в налагодженні співпраці та в об’єднанні громад на базі Жмеринського району.

На Вінниччині стартував процес добровільного об’єднання територіальних громад

«Тривалий час у Жмеринському районі за ініціативи Северинівської територіальної громади та інших громад втілюються проекти з вивчення можливостей взаємовигідного об’єднання громад та подальших шляхів їх розвитку. Є бажання, є чимало напрацювань, але досі не було законодавчої бази, - розповів виконавчий директор Подільської агенції регіонального розвитку Олег Левченко, відзначивши користь ухвалення довгоочікуваного Закону про добровільне об’єднання громад. – Северинівська громада має угоду про співпрацю з громадою польської гміни Корицин, присутній тут війт гміни Корицин пан Мирослав Лєх є президентом Асоціації сільських гмін Підляського воєводства Республіки Польща. Тому є можливість вивчати досвід польських партнерів, знайомитися з тим, яким чином ця реформа спрацювала в Польщі. Підтримка з боку польського та українського урядів, а також обласної адміністрації сприятиме тому, що цей пілотний проект стане успішним та ефективним. На прикладі Вінницької області буде показано важливість залучення громадськості до підготовки та проведення реформ в Україні».

На Вінниччині стартував процес добровільного об’єднання територіальних громад

«Головне у процесі об’єднання громад – прозорість, добровільність, відкритість і дотримання спільних інтересів у всіх питаннях, - зазначив голова Жмеринської РДА Олег Легаза. – Можливість бути першими для області і району є великою відповідальністю і великим шансом зробити цю реформу на належному рівні».

Війт гміни Корицин Мирослав Лєх розповів, що очолювана ним Асоціація сільських гмін Підляського воєводства об’єднує 94 територіальних громади. «Цього року Польща святкує 25-у річницю ухвалення закону про місцеве самоврядування. Ми завжди раді прислужитися вам своїм прикладом і своєю порадою», - зазначив Мирослав Лєх. Він також розповів про досвід комунальних об’єднань (для спільного водопостачання, поводження з відходами, охорони природи, розвитку туризму), що створюються територіальними громадами в Польщі. Також у виступі польського партнера йшлося про плановані візити польських експертів на Вінниччину, навчальні візити представників місцевих громад до Польщі, тренінги з залучення коштів тощо. Корисним для сільських громад Вінниччини може стати і досвід Корицина у просуванні власної традиційної торгової марки – сільський корицинський сир зареєстрований як бренд у Брюсселі і продається в усьому Євросоюзі.

Після обговорення учасники зустрічі підписали два Меморандуми про співпрацю.

Перший Меморандум - щодо реалізації польсько-українського проекту «Український шлях самоврядування» в межах територіальних громад Жмеринського району Вінницької області (підписаний Вінницькою облдержадміністрацією, Жмеринською РДА та громадськими організаціями «Асоціація сільських гмін Підляського воєводства» і «Подільська агенція регіонального розвитку»); другий - з питань юридичного та методичного забезпечення організації співробітництва та добровільного об’єднання зацікавлених територіальних громад Жмеринського району Вінницької області (підписаний Вінницькою облдержадміністрацією, Жмеринською РДА і громадськими організаціями «Подільська агенція регіонального розвитку» та «Інститут громадянського суспільства»).

23.02.2015 - 02:00 | Переглядів: 9807
На базі Северинівської сільської ради Жмеринського району Вінниччини започатковано процес добровільного об’єднання територіальних громад

Область:

Вінницька область

Джерело:

Моя Вінниця

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...