Підвищення якості надання освітніх послуг в об'єднаних громадах обговорили на Харківщині

Саме цій темі був присвячений воркшоп Харківського ВП Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування», організований спільно з обласною державною адміністрацією, що зібрав представників різних рівнів надання послуг освіти на Харківщині: керівників відділів освіти об’єднаних громад, районних відділів освіти, де ОТГ забрали дані повноваження на свій рівень та ОТГ, які тільки  чекають на призначення перших виборів.

«Освіта – один із найважливіших показників, по якому населення оцінює ефективність роботи влади. Враховуючи, що в більшості громад фінансування освіти складає 55-60% бюджету, а рівень надання освітянських послуг турбує всіх мешканців, – ця сфера потребує особливої уваги», - зазначила у вступному слові  директор Харківського ВП Установи «Центр  розвитку місцевого самоврядування» Діана Баринова.

«На Харківщині створено та працює 12 об’єднаних територіальних  громад. Чотири з них, які з 1 січня цього року перейшли на прямі взаємовідносини з Державним бюджетом України - Старосалтівська, Чкаловська, Роганська селищна та Мерефʾянська міська- забрали управління освітою на рівень громади. Нововодолазька селищна, в якій пройшли вибори у квітні цього року  також розпочала цей процес. Сім новостворених об’єднаних громад - Зачепилівська селищна, Оскільська сільська, Малоданилівська селищна, Малинівська селищна, Золочівська селищна, Наталинська сільська, Коломацька селищна громади, які очікують постанову ЦВК щодо призначення перших виборів, вже сьогодні  повинні активно готуватися до  процесу прийняття управління освітою на свій рівень, бо він є досить не простим. Важливим залишається те, що рівень якості освітньої послуги в громаді  повинен покращитися, а не навпаки», - підкреслила Діана Баринова.

«Цікаво відмітити, що за результатами  ЗНО цього року випускники шкіл в об’єднаних громадах  Харківщини показали кращі результати, ніж були у цих же школах в попередньому році, коли управління освітою було на районному рівні. Отже, динаміка результатів підтверджує, що наближення шкіл до центру прийняття рішень, яким є рада об’єднаної громади, досить ефективне», - зазначила у своєму виступі заступник директора Департаменту освіти та науки Харківської обласної державної адміністрації Олена Байназарова, - Наш Департамент спільно з Центром розвитку місцевого самоврядування продовжує надавати системну підтримку щодо створення та функціонування відповідних відділів на базі об’єднаних громад, здійснювати організаційну підтримку щодо формування ефективної моделі управління освітою».

Практичним досвідом роботи поділилися з колегами начальник відділу освіти, молоді та спорту Старосалтівської ОТГ Вовчансього району Ірина Глазунова, яка підкреслила, що вчителі в об’єднаній  громаді вже почуваються більш престижно. Об’єднана громада почала направляти на це відповідні кошти: у розмірі 20 % сплачується надбавка за престижність професії, виплачується преміювання за підготовлених переможців олімпіад та медалістів. До того ж в цьому році ОТГ прийняла рішення та  створила на території опорну школу, - а це додаткове фінансування та можливості.

Про процес створення відділу освіти при об’єднаній громаді зі свого боку розповів і начальник Вовчанського районного управління освіти Андрій Бережний. Який зазначив, що саме на початковому етапі дуже потрібна конструктивна взаємодія між районним відділом освіти та ОТГ. «Коли громада ще не зовсім розуміє весь обсяг роботи, необхідно передбачити деякі моменти та підстрахувати ОТГ, щоб не зірвати як навчальний процес, так і основні господарські процеси, як то проведення тендерних процедур на закупівлю палива, постачання газу тощо. Саме ця конструктивна співпраця дозволила не зірвати опалювальний сезон в школах в процесі передачі повноважень на початку 2016 року», - сказав він.

Цікаво було всім присутнім почути і думку голови Вовчанської райдержадміністрації Віталія Мирошника, який підкреслив, що це була чітка позиція РДА та обласної державної адміністрації щодо повної підтримки процесу та максимального сприяння передачі повноважень у сфері освіти на рівень ОТГ. «Хоча побоювань було багато, чи зможуть, чи не зірвуть процес… Реально були сумніви щодо їх спроможності взагалі, бо громада утворена була з відповідним корегуванням Перспективного плану.   Але все вийшло. В подібних ситуаціях всім колегам з обох боків процесу децентралізації і головам РДА і головам ОТГ раджу сідати за стіл переговорів та конструктивно співпрацювати, бо діти – наша загальна відповідальність», - зазначив  керівник РДА.

Своїми намірами щодо формування освітнього простору поділилася і перший заступник голови Нововодолазької ОТГ Лілія Іващенко: «Процес розпочато, активно готуємося, сподіваємося районний рівень нас також підтримає. Впевнені, що зможемо ефективно реалізовувати делеговані Державою повноваження. Плануємо використати і досвід наших польських колег, отриманий в ході останнього навчального візиту. Єдине – потрібно працювати над нормативною базою. Вона повинна бути гнучкіше»

«У нас зараз є унікальна можливість будувати нову українську школу. Освіта на селі повинна бути конкурентною. Але голови громад повинні комплексно підходити до вирішення даної проблеми. З одного боку ми повинні забезпечити високу якість освіти в сільській школі, а з іншого- створити умови для  подальшого гідного працевлаштування та соціалізації сільської молоді, щоб гроші громади, вкладені у виховання в подальшому продовжували «працювати» на дану територію чи хоча б як мінімум «не утікали» за межі України», - зазначив експерт з питань децентралізації Віктор Нестеренко.

В цілому вийшла цікава та плідна дискусія. Учасники домовилися наступну зустріч провести на базі одного із новостворених відділів освіти в об’єднаній громаді. 

18.08.2017 - 17:28 | Переглядів: 15778
Підвищення якості надання освітніх послуг в об'єднаних громадах обговорили на Харківщині

Приєднані зображення:

Теги:

освіта

Область:

Харківська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...