Фінансова децентралізація: за 7 місяців до місцевих бюджетів надійшло більше 100 млрд грн

Протягом січня-липня 2017 року до загального фонду місцевих бюджетів надійшло 102,8 млрд грн, що складає 63,3 % від річних планових призначень, затверджених місцевими радами.

Про це повідомила Галина Маркович, координатор напрямку «Місцеві бюджети» Проектного офісу секторальної децентралізації.

За її інформацією, найвищі відсотки виконання річних показників у Рівненській (72%), Київській (69,3%), Полтавській (68,7%), Волинській (68,1%), Чернівецькій (67,7%), Івано-Франківській (66,9%) областях.

«Завдяки фінансовій децентралізації, приріст надходжень до місцевих бюджетів, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, склав 32% або 24,9 млрд грн. При цьому, по 19 областях забезпечено темп приросту надходжень вище середнього по Україні. Найвищі темпи у Тернопільській, Вінницькій, Івано-Франківській, Кіровоградській, Хмельницькій та Херсонській областях», - повідомила Галина Маркович.

Вона також зазначила, що, як і раніше, приріст забезпечено по усіх податках, зокрема:

  • податку на доходи фізичних осіб40,7% або 17,1 млрд грн. У 17 регіонах темп росту вище середнього по Україні, найвищі темпи – у Тернопільській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Вінницькій, Чернівецькій, Хмельницькій, Херсонській, Черкаській областях;
  • єдиному податку43,1% або 3,7 млрд грн. У 19 регіонах темп росту вище середнього по Україні, найвищі темпи – у Закарпатській, Тернопільській, Чернівецькій, Луганській, Івано-Франківській, Рівненській областях;
  • платі за землю15% або 1,9 млрд грн. У 19 регіонах темп росту вище середнього по Україні, найвищі темпи – у Житомирській, Закарпатській, Харківській, Чернігівській, Волинській, Тернопільській, Донецькій областях;
  • податку на нерухоме майно65,9% або 0,6 млрд грн. Збереглася  диференціація темпів приросту у розрізі регіонів, яка спостерігається з початку року, –  у Вінницькій та Дніпропетровській областях надходження зросли в два рази, а Луганській та Черкаській областях приріст складає відповідно 17% та 29,4%.

За інформацією Галини Маркович, зберігаються вищі темпи приросту доходів і по бюджетах об’єднаних територіальних громад.

Так, доходи загального фонду бюджетів 366 об’єднаних територіальних громад, створених у 2015-16 роках,  в порівняльних умовах зросли на 39,8 % або 1,3 млр грн (січень-липень 2016 – 3,4 млрд грн, січень-липень 2017 – 4,7 млрд грн).

При цьому, по податку на доходи фізичних осіб темп приросту складає 51,3% (+0,9 млрд грн), єдиному податку - 50,9% (+0,2 млрд грн), платі за землю – 19% (+0,1 млрд грн).

«Слід зазначити, що в умовах децентралізації ефективність використання коштів місцевих бюджетів залежить саме від місцевих органів влади. Адже питання щодо визначення пріоритетних напрямків розвитку територій та розподілу бюджетних коштів за напрямками належить сьогодні до їхніх повноважень, і місцеві органи влади самостійні у прийнятті рішень з цих питань», - зазначила Галина Маркович.

03.08.2017 - 12:37 | Переглядів: 15499
Фінансова децентралізація: за 7 місяців до місцевих бюджетів надійшло більше 100 млрд грн

Теги:

бюджет Галина Маркович

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...