У Рівненській ОДА презентували рейтинг об’єднаних громад

На основі методики Центрального офісу реформ при Мінрегіоні на Рівненщині запровадили рейтинг об’єднаних територіальних громад.

Результати рейтингу презентував заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко під час колегії.

Перший показник – власні доходи загального фонду місцевих бюджетів в розрахунку на одного мешканця. Є явні лідери – Привільненська, Крупецька та Клесівська ОТГ.

Наступний критерій – рівень дотаційності ОТГ. Мінрегіон рекомендував дотаційний рівень на рівні 30 відсотків. Більшість громад області попадає під цей критерій. Водночас є бездотаційні –Крупецька та Клесівська ОТГ.

Запорукою майбутнього розвитку громад є значимі власні капітальні видатки, що в першу чергу необхідно для забезпечення співфінансуванння масштабних інвестиційних проектів. Найкращі можливості тут у Привільненської, Бабинської та Клесівської громад.

Останній показник характеризує питому вагу видатків на утримання апарату управління. Тут лідери – Радивилівська, Смизька та Острожецька громади. Відповідають критеріям також Клесівська, Привільненська та Крупецька ОТГ. При цьому понад 40 відсотків власних доходів іде на утримання апарату у Пісківській та Держаненській громадах з низькими показниками цих доходів та високим рівнем ротаційності.

«Не виключено, що сьогоднішні рекомендаційні критерії завтра стануть офіційними при прийнятті рішень Кабінетом Міністрів стосовно визнання громад спроможними – і тоді громадам, що не встигли об’єднатись, прийдеться вишукувати реальні можливості створення спроможних ОТГ», - звернувся до керівників ОТГ Ігор Тимошенко.

Область:

Рівненська область

Джерело:

Сайт Рівненської ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...