На Волині зібралися представники ОТГ заради стратегічного розвитку громад

На території Волинської області відбувся тренінг «Стратегічне планування в ОТГ. Підготовка та розробка стратегії розвитку територіальної громади. Розробка проектів розвитку».

Захід відбувся у рамках Програми ЄС для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою». На захід прибула і радник з питань розвитку спроможності Західноукраїнського хабу Програми ЄС для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» Оксана Гузь.

Директор Волинського ВП ЦРМС Анатолій Пархом’юк розповів, що стратегічне плануваня є пріоритетом для розвитку громади.

За словами Пархом’юка, у Волинській області стратегії є у Голобської та Устилузької об’єднаних територіальних громад. Він пояснив, що стратегію потрібно активно впроваджувати, але вона має бути не просто красивим документом в папці на поличці, а її варто створювати разом із громадою та фокус-групами.

Експерт переконаний, що стратегія необхідна для того, щоб гуртувати громаду, а також відповідати на закиди опонентів. На його думку, також це є ефективним інструментом для розвитку громади, адже громада має вибрати пріоритетні напрямки і працювати над ними.

«Стратегія не заради стратегії, а жива і дієва», - наголосив Анатолій Пархом’юк. Він додав, що розробка стратегії є новим способом менеджменту для нашої держави, але не є новим для світової практики.

Також він закликав учасників тренінгу подавати документи на різні проекти і бути мобільними. Пархом’юк переконаний, що об’єднані громади мають активізувати роботу щодо підготовки заявок на проекти, які планується фінансувати за рахунок коштів субвенції на розвиток інфраструктури. Нагадаємо, держава надає підтримку об’єднаним територіальним громадам, зокрема у питаннях відновлення та розбудови інфраструктури їх територій. Для цього у Державному бюджеті на 2017 рік передбачено 1,5 млрд грн. Ці кошти спрямують на розвиток інфраструктури 366 об’єднаних громад, створених у 2015-2016 роках.

Експерт із децентралізації Оксана Урбан повідомила присутніх про анкету для виявлення цікавинок тієї чи іншої громади.

Перед учасниками тренінгу виступив і експерт із регіонального розвитку Петро Гоцалюк, який розповів присутнім про стратегічне планування, стратегію ОТГ. Під час свого виступу він познайомив представників Волинських об’єднаних територіальних громад із стратегіями Волинь 2020, проектом стратегії міста Луцька, Голобської та Устилузької ОТГ, методологією стратегічного планування у громаді. «Стратегія - це угода між владою, громадою та бізнесом», - зауважив Гоцалюк. Також він додав, що кожна громада - унікальна, а тому це потрібно розвивати. Наприклад, в Устилузі хочуть розвивати музичну спадщину відомого композитора Ігоря Стравінського.

Провідний науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею Олена Бірюліна повідомила, як використати факти із історії волинських громад у стратегічному плануванні. Спеціаліст пожартувала, що вона допомагає громадам шукати «діаманти» у громадах і на цьому базувати свою стратегію.

Вона розповіла, що потрібно шукати такі цікавинки, які будуть зрозумілими не лише для внутрішнього спостерігача, а й орієнтуватися, приміром, на туристів із Європи. Можливо, це навіть будуть згадки про археологічну культуру бойових сокир, легендарну історію Волині чи навіть європейську «Лісову пісню».

Під час тренінгу присутні мали змогу познайомитися і поділитися інформацією про те, що відбувається у їхніх громадах у сфері розвитку стратегії. Наприклад, у Литовез ькій та Павлівській ОТГ створили робочу групу для розвитку стратегії.

Тренінг триватиме ще два дні і в представників громад ще чимало роботи - вони дізнаються про підготовку до розробки стратегії, збір інформації про громаду, план із реалізації стратегії.

Наступний день тренінгу його учасники присвятять розробці проектів розвитку ОТГ, познайомляться із досвідом міста Луцька у розробці проектів, дізнаються про конкретні розвиткові проекти для ОТГ, а також здійснять ознайомчий візит на об’єкт, що створений в результаті реалізації одного з таких проектів. 

18.07.2017 - 16:48 | Переглядів: 8054
На Волині зібралися представники ОТГ заради стратегічного розвитку громад

Приєднані зображення:

Теги:

U-LEAD

Область:

Волинська область

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...