Децентралізація держархбудконтролю: першими у країні стали Красний Лиман та Дружківка (+ інфографіка)

Міські ради Красного Лиману та Дружківки стали першими в країні органами місцевої влади, які взяли на себе функції державного архітектурно-будівельного контролю. Відповідні акти було підписано сьогодні у Києві, під час науково-практичної конференції з питань забезпечення децентралізації функцій виконавчої влади та запровадження прозорої системи контролю і нагляду у сфері будівництва.

«Це історичний день, коли ми всі на власні очі побачили перші результати децентралізації, - сказав  під час свого виступу на конференції Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко. – Відтепер саме органи місцевого самоврядування самостійно вирішуватимуть що, як і де повинно будуватись на території їхніх громад. Вони ж будуть і контролювати виконання своїх рішень забудовниками».

«Сьогодні ми очікуємо від усіх міських голів, а потім і від голів громад звернення про те, щоб отримати ці функції. Громада повинна чітко знати, що новий керівник, якого вони обрали і якого вважають ефективним менеджером, має ресурси – архітектурно-будівельної інспекції, земельні, маршрутну карту розвитку міської інфраструктури. Дуже важливо саме через такі функції зміцнювати роль місцевого самоврядування», - наголосив Віце-прем’єр-міністр України.

За словами Геннадія Зубка, вигоди такого рішення очевидні: «По-перше, буде мінімізована корупція, адже рішення прийматиме не столичний чиновник, а буквально сусід, якому потрібно звітуватися перед громадою. По-друге, на місцях буде покращено інвестиційний клімат, що принесе за собою нові робочі місця, податки, поліпшення інфраструктури. По-третє, зменшиться вартість як житла, так і комерційної забудови. Це ті прості речі, ті реформи, які  здійснює Мінрегіон».

Геннадій Зубко нагадав про прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства», яким регулюються всі зазначені питання.  «Органи місцевого самоврядування отримали повноваження, які дозволять їм контролювати процес забудови територій протягом усього циклу створення кожного окремого об’єкта будівництва», - зауважив він.

«В Європі немає прикладу проведення такої повномасштабної реформи децентралізації, яку ми проводимо в Україні. Ми всі учасники цієї реконструкції країни і кожен повинен відчувати відповідальність за цей процес», - зазначив Геннадій Зубко.

30.10.2015 - 15:06 | Переглядів: 14454
Децентралізація держархбудконтролю: першими у країні стали Красний Лиман та Дружківка (+ інфографіка)

Приєднані зображення:

Теги:

ДІАМ Геннадій Зубко

Джерело:

Прес-служба Віце-прем`єр-міністра України

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...