Збільшення місцевих бюджетів в рамках децентралізації має стимулювати активний розвиток громад, - Президент

«Скажіть чесно, чи міг хтось з вас сподіватись три роки тому, що результати будуть такими як сьогодні? За цей час місцеві бюджети зросли на 100 мільярдів гривень. Впевнений, що у 2014 році дуже не багато хто вірив в цифру 100 мільярдів», - сказав Президент Петро Порошенко під час виступу на загальноукраїнських зборах Асоціації міст України.

За його словами, збільшення бюджетів триває й цього року. «100 мільярдів - це неосяжна цифра, але якщо уявити, що це – відремонтовані чи побудовані дороги, побудовані нові школи, які не будувались 23 роки, лікарні, освітлення. Вперше за багато років закуплена в містах комунальна техніка, тролейбуси й трамваї не лише в Києві. Виграло кожне місто», - підкреслив він.

Президент зауважив, що у Дніпрі доходи міського бюджету у минулому році склали 11 млрд грн, а у 2014 році було близько 3 млрд. Відчутна різниця. У Києві доходи бюджету у 2016 році виросли до майже 39 млрд грн, а у 2014 році були 24 млрд. У Вінниці – минулого року майже 3 млрд грн, а 2014 – трохи більше 1,5 млрд. І так – по всій країні. «Це реальна робота міської влади, міського голови спільно з центральною владою, Верховною Радою і Урядом»,  - зазначив він.

Глава держави наголосив, що Асоціація міст України працює разом із ним у цій кропіткій роботі: «Бо ви є співавторами цих реформ. Ми є співавторами».

Він додав, що зроблено вже дуже багато - зміни законодавства, зміни бюджетної політики, зміни доходної бази. Але ще належить зробити багато. «Кожен має свої задачі. Центральна влада – удосконалювати законодавство, зокрема і спираючись на практичний досвід. Верховною Радою України прийнято низку законів, які дозволять територіальним громадам отримати кошти для покращення дорожньої інфраструктури та впровадження механізмів швидкого енергозбереження», - сказав Президент та нагадав, що Україна вже на 30% менше споживає природного газу, який раніше надходив з Російської федерації, а на сьогоднішній день ми отримуємо його з Європи.

Водночас, Президент підкреслив, що нові можливості, ресурси – це також і додаткова відповідальність. «Кошти, які накопичуються місцевими керівниками на депозитах в комерційних банках, на мою думку, ознака неефективного керування містом. Бо громада чекає сьогодні шкіл, доріг, а не депозитів в банках. Якщо вони кому зайві, непотрібні, то так і скажіть. Ми знайдемо, куди їх прилаштувати, бо потреб у держави – дуже багато», - наголосив Петро Порошенко.

Президент зазначив, що зростання місцевих бюджетів відбувається в умовах війни, в умовах коли майже 6% ВВП витрачається на фінансування сектора безпеки і оборони, який дозволив за ці три роки створити Збройні Сили України.

«Дехто хоче накопичити ці гроші для того, щоб просто, цинічно скуповувати голоси. Вибори, друзі, ще дуже не скоро. Наголошую: не скоро. Виборчий сезон розпочнеться у 2019 році, згідно із законодавством», - сказав Глава держави. Він нагадав, що після обрання Президентом оголосив дострокові парламентські вибори восени 2014 року,  в 2015 році були проведені чергові місцеві вибори.

«Для чого це було зроблено? Друзі, потрібно зупинити популізм і дати країні чотири роки попрацювати без виборів. Провести справжні реформи. Тож, замість готуватися до одномоментних подачок та хабарів, краще мати потужну мотивацію вкладати кошти у розвиток громад», - зауважив він.

«Нові або добре полагоджені дороги, облаштоване сміттєзвалище та справний водогін, освітлення вулиць, відремонтовані школи, новенькі автобуси та тролейбуси, парк. І сьогодні люди дуже дякують, коли змінюється обличчя і столиці, і обласних центрів. Це дуже важливо і це створює абсолютно інший настрій в українців. На цих прикладах країна й бачить переваги децентралізації», - підкреслив Петро Порошенко.

В той же час Глава держави констатував, що розширення повноважень та зростання бюджетів, збільшує й корупційні ризики. Він звернувся з вимогою до правоохоронців особливо прискіпливо звертати увагу на всі етапи формування, затвердження і використання місцевих бюджетів.  «Дуже доброю традицією стало те, що левова частина коштів витрачається через систему ProZoro. «Відкати», залучення «своїх» виконавців, махінації з грішми, хабарництво – все це жорстко і в зародку має припинятися. Не для того ці кошти відірвані від армії та нацбезпеки, щоби на них хтось грів руки», - підкреслив Президент.

Петро Порошенко також додав, що ремонт доріг, утримання в належному стані житлового фонду, вивезення і утилізація сміття і багато іншого – це не є і ніколи не мають бути питаннями центральної влади. Бо коли ми даємо гроші, повноваження, права, вони обов'язково мають кореспондуватись з відповідальністю. В першу чергу, перед громадою. Це питання мера, питання міської ради,  місцевої влади.

Президент зауважив, що левова частина міських голів абсолютно добре з цим впоралась. «Це ваша відповідальність. Треба навчитися брати і нести цю відповідальність, а не кивати у бік центру. Він має свої повноваження і свою відповідальність», - зазначив Глава держави.

При цьому Президент підкреслив, органи державної влади завжди готові надати містам всебічну підтримку. Проте і міським радам та міським головам варто відсунути власні політичні амбіції та сприймати центр не як ворога, а як союзника та надійного партнера у справі забезпечення європейських стандартів життя у кожній українській громаді, додав він.

30.06.2017 - 17:52 | Переглядів: 12489
Збільшення місцевих бюджетів в рамках децентралізації має стимулювати активний розвиток громад, - Президент

Теги:

Петро Порошенко бюджет

Джерело:

Прес-служба Президента України

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...