Волинські ОТГ вивчали досвід економічного розвитку сільських територій на Вінниччині (+фото)

22 та 23 червня за ініціативи Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування делегація представників ОТГ Волині відвідала Вінницьку область із навчальним візитом «Економічний розвиток сільських територій».

Обмін таким досвідом став можливим завдяки проекту «U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку».

У Вінницькій області зареєстровано 96 кооперативів, із них 33 - діючі. Кооперативи є різної спеціалізації-найбільше - молочних, багато чимало ягідних.

Серед основних проблем, недовіра при створенні СОК (сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу), хоча це нові робочі місця у сільській місцевості.

Також під час навчального візиту представники волинських ОТГ мали змогу дізнатися більше про досвід Северинівської ОТГ у сфері енергоефективності.

Щороку на опалення соціальних об’єктів Северинівська громада витрачала значні кошти.

Очільники громади вирішили заощаджувати кошти. Реалізація низки проектів з енергоощадливості розпочалася ще у 2007 році, а першим об’єктом, де вирішили застосувати новітні технології, стала будівля сільської ради. У місцевій школі проведено ряд заходів по енергозбереженню: замінено вікна та двері на енергозберігаючі та встановлено котел, який працює на відновлюваних енергоресурсах. Дитячий садок також не оминуло застосування енергозберігаючих технологій. Окрім котла, тут встановлено вакуумний сонячний колектор.

А санаторій «Северинівка» для опалення використовує піролізний котел, що працює на щепі. Це дає можливість використати зекономлені кошти на інші потреби.

А ось Северинівський ФАП, де втілений у життя проект з використання гетеотермальної енергії землі вважають найуспішнішим і найцікавішим. Адже це чи не єдиний проект в області, де будівля обігрівається за рахунок тепла землі.

Також у селі встановлено два вітряки. З допомогою одного качають воду із свердловини.

Северинівка на своєму прикладі показує, що можливо використовувати всі джерела енергії та бути незалежними від газу.

Під час навчального візиту волинські ОТГ мали нагоду перейняти практику функціонування фруктово-ягідного кластеру в успішній Снітківській громаді, що на Вінничині.

Поряд із садівництвом у селі спробували розвивати ягідництво. Це і стало основою стратегії розвитку Снітківської територіальної громади.

На сьогодні така стратегія для Сніткова перетворилася у 20 млн. грн. залучених інвестицій. Роботи вистачає: 160 га саду, 14 га приватних садів, 20 га малини, 14 га лохини і 10 га полуниці. Створено 200 робочих місць. Посаджено вже на фермерських землях 13 га вишні. А це дає можливість створити ще більше робочих місць.

В ОТГ планують насаджувати горобину та вишню.

Також зробили і соціальний проект: людям безкоштовно надали саджанці, а вирощену продукцію планують придбати за оптовою ціною.

Селяни, почувши про такі перспективи, активізувалися. Колишні занедбані сади сьогодні відновлюються.

Не менш цікавою видалася поїздка і в Тульчинську ОТГ. Тут представники волинських ОТГ опановували кращі практики розвитку громади.

Цікавим виявився проект «OPERAFEST-TULCHYN». Аби повернути колишньої слави Палацу Потоцьких, який у XVIII столітті був епіцентром оперних вистав, у Тульчині провели перший в Україні Міжнародний оперний фестиваль «OPERAFEST-TULCHYN».

У фестивалі було задіяно більше 300 артистів, 3 симфонічні оркестри з Києва, Львова та Вінниці, два хорові колективи зі Львова та академічний камерний хор «Вінниця», солісти оперної сцени України, Італії, Німеччини, Польщі та Чехії, маестро-диригенти з Німеччини, США, Польщі та України.

Також представники волинських ОТГ відвідали і кооператив «Подільська надія» - гордість Джулинської ОТГ.

Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Подільська надія» створено для закупівлі молока у населення та надання ветеринарних послуг.

Через кооператив планується закупівля молока від джулинчан. Громада зробила лише перший крок в даному напрямку, тому що в подальшому планує пастеризацію та переробку молока. Це, передовсім, істотно знизить закупівельну ціну для наших дошкільних та загальноосвітніх закладів.

Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування у Волинській області висловлює подяку Вінницькому Центру розвитку місцевого самоврядування та колегам із волинських громад, які знайшли декілька днів, аби в майбутньому реалізовувати успішні практики економічного розвитку сільських територій і на Волині.

27.06.2017 - 17:21 | Переглядів: 12014

Приєднані зображення:

Теги:

ULEAD

Область:

Волинська область Вінницька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...