В трьох селах Коростенського району відбулися громадські слухання з питань децентралізації

В Коростенському районі в селах Хотинівка, Розтяжин та Іскорость розглядали питання щодо добровільного об’єднання територіальних громад.

Розпочала збори голова Хотинівської сільської ради Валентина Палюшкевич, яка розповіла, що: «На сьогоднішній день до Хотинівської сільської ради надійшло дві пропозиції щодо об’єднання – від Веселівської та Сингаївської сільських рад з центром у селах Веселівка або Сингаї відповідно. За пропозицією Веселівської сільської ради до новоствореної громади мають увійти: Ковалі, Холосне, Хотинівка, Білошиці, Лісівщина та Ставище. До Сингаївської сільської ради планують приєднати 11 сільських рад північної частини Коростенського району».

Перед присутніми жителями сіл із роз’ясненнями реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, порядку створення об’єднаних територіальних громад, формування джерел наповнення місцевих бюджетів, з інформацією щодо кола повноважень старости, можливостей і ризиків новостворених громад також виступили голова Коростенської райдержадміністрації Сергій Дмитрук, голова Коростенської районної ради Василь Клименко, заступник голови райдержадміністрації Наталія Тертична.

«Процес об’єднання потрібно проводити виважено, але в то й же час активно. Адже це дає можливість розвиватися населеним пунктам та реалізувати їх економічний потенціал, удосконалювати інфраструктуру та соціальну сферу. – Зазначив у своєму виступі голова Коростенської райдержадміністрації і нагадав, що, – Цілий ряд європейських країн пройшов процес об’єднання громад, і це дало серйозний поштовх розвитку для їх економіки».

В свою чергу голова районної ради Василь Клименко порадив присутнім поставитись до обговорюваного питання з максимальною відповідальністю, не поспішати з рішеннями та обов’язково врахувати всі плюси та мінуси об’єднання. До слова також була запрошена заступник голови райдержадміністрації Наталія Тертична, яка охарактеризувала майбутні варіанти громади, розповіла про перспективи її розвитку.

Заслухавши всі пропозиції та зауваження жителі Хотинівської сільської ради одноголосно вирішили створити об’єднану громаду з центром в селі Хотинівка та планують надіслати свої пропозиції щодо об’єднання до найближчих до Хотинівки населених пунктів.

Під час громадських обговорень щодо об’єднання громад в селах Розтяжин та Іскоростень жителі цих сіл одноголосно підтримали рішення Хотинівської сільської ради.

Область:

Житомирська область

Джерело:

Сайт Коростенської РДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...