Круглий стіл на тему «Шляхи впровадження Стратегії децентралізації Дніпропетровщини» відбувся у Дніпропетровському Центрі розвитку місцевого самоврядування

Участь у круглому столі за запрошеням Центру розвитку місцевого самоврядування взяли керівники структурних підрозділів ОДА, облради, представники обласних асоціацій ОМС, донорських проектів, ДРІДУ НАДУ та інших партнерів реформи децентралізації в регіоні.

Відкриваючи круглий стіл, директор Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування Олена Тертишна зазначила, що реформа децентралізації сьогодні в Україні впроваджується найактивніше і демонструє найбільші результати. Завдяки ухваленню низки законів, зокрема, Закону "Про засади державної регіональної політики", Закону "Про співробітництво територіальних громад", Закону "Про добровільне об’єднання громад", які сприяють реалізації прийнятої Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, українці отримали достатню нормативну базу для якісного функціонування територіальних громад, розподілення бюджетних коштів та ресурсів. На Дніпропетровщині вже створено 34 об’єднані територіальні громади, ще 15 очікують рішення від ЦВК щодо оголошення перших виборів. Цілком зрозуміло, що відтепер доля реформи залежить від представників самоврядування та громадського середовища, яке здатне стимулювати процес децентралізації насамперед якісними результатами впровадження секторальних реформ.

Три основні елементи реформи – просторовий, фінансовий і встановлення відповідальності – потрібно реалізовувати одночасно. Не менш важливе завдання реформи - адміністрування. Саме тому Дніпропетровський центр розвитку місцевого самоврядування ініціював розробку Стратегії децентралізації Дніпропетровщини, яка включила в себе 12 першочерговий стратегічних напрямів секторальних завдань децентралізації, які мають бути виконані в області у перспективі 2017 - 2018 років.

Олена Тертишна зазначила, що це перша Стратегія децентралізації, розроблена на регіональному рівні, але ми на цьому не зупиняємось і найближчим часом плануємо опрацювати ще 7 секторальних напрямів децентралізації, які будуть реалізовані в громадах , зокрема - ЖКХ, земельні, містобудівельні функції громад, тощо.

Партнери впровадження Стратегії децентралізації Дніпропетровщини:

Адамський А.П. – виконавчий директор ДОАОМС

Серьогін С.М. – доктор наук з держ.упр., директор ДРІДУ НАДУ

Шаров Ю.П. – директор Дніпропетровської агенції регіонального розвитку - запропонували розширити Стратегію напрямом посилення ролі в процесах децентралізації громадського сектору.

А автори перших 12 секторальних напрямів Стратегії децентралізації презентували шляхи її впровадження.

Маємо і ще одну приємну новину - розробка Стратегії спонукала Дніпропетровщину розробити інтерактивну карту децентралізації регіону, яку ми плануємо презентувати 20 червня 2017 року на Координаційній зустрічі "Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні: досягнення і нові завдання" у м. Києві.

Область:

Дніпропетровська область

Джерело:

Сайт ДЦРМС

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...