Володимир Гройсман у Запоріжжі: «Ресурси місцевих громад будуть зростати»

Наступним кроком реформи децентралізації, яка триває в Україні з 2014 року і вже стала однією з найбільш ефективних у державі, є прозорість ухвалення рішень на місцевому рівні, відповідальність влади, в тому числі за використані фінансові ресурси, а також залучення громадськості до обговорення всіх важливих ініціатив. На цьому наголосив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час Міжрегіональної конференції з питань упровадження реформи децентралізації в Україні, яка відбувається в Запоріжжі.

Міжрегіональна конференція з децентралізації зібрала голів громад з 10 областей: Запорізької, Дніпропетровської, Донецької, Луганської, Харківської, Сумської, Херсонської, Миколаївської, Кіровоградської та Тернопільської.

- Мені дуже приємно особисто спілкуватися з головами громад - лідерами та новаторами реформи децентралізації. Ви почали впроваджувати у життя одну з найважливіших реформ, розпочату три роки тому.. За роки децентралізації ми утричі збільшили ресурси місцевих громад. Тепер треба дати новий рівень прозорості використання цих ресурсів і включеності громадян у прийняття рішень. Ми з вами не робимо роботу заради себе. Ми працюємо на людей і дуже важливо, щоб  люди розуміли, як, куди ми будемо витрачати ці кошти, наскільки це буде ефективно. Ми маємо бути підзвітні і підконтрольні мешканцям, які нас обирають, - наголосив Глава Уряду.

За його словами, з початку впровадження  децентралізації в Україні вже створено 413 об'єднаних територіальних громад, готуються вибори місцевих органів влади. Цього року Уряд передбачив 1,5 млрд. грн.  на підтримку об'єднаних територіальних громад. Минулого року цей показник складав 1 млрд. грн. Бюджет розвитку регіонів – ще 3,5 млрд.  грн. І ці ресурси, зазначив Володимир Гройсман, будуть зростати відповідно до росту економіки.

- Ми будемо працювати, щоб постійно збільшувати ресурси з року в рік, ми будемо разом будувати спроможні та самодостатні громади, надавати підтримку на місцях. Уже досягнуто певних позитивних результатів, проте на цьому ми зупинятися не будемо, а будемо йти лише вперед, - зазначив Володимир Гройсман.

За словами голови облдержадміністрації Костянтина Бриля, запоріжці на місцях відчувають ефективну дію цієї потужної реформи.

- Минулого року від державного бюджету запорізькі громади отримали 70 млн. грн., з обласного бюджету було надано по одному мільйону грн. кожній громаді. З усіх джерел фінансування територіальні громади отримали 160 млн. грн.. Нині ми бачимо, як розвиваються території та сільська місцевість. Обласна адміністрація не стоїть осторонь, постійно проводяться наради та семінари, голови територіальних громад беруть безпосередню участь у соціально-економічному розвитку регіону. Наразі ми розробляємо соціальні паспорти кожної громади, весь апарат облдержадміністрації працює над якісним формуванням громад регіону. На сьогодні в області створено 26 об’єднаних громад, до кінця року планується створення ще 15 ОТГ, тому в  2018 рік ми увійдемо з досить гарними показниками, - повідомив Костянтин Бриль.

Під час заходу представники центральних та місцевих органів влади й органів місцевого самоврядування підсумували стартовий етап децентралізації на історіях успіху об’єднаних територіальних громад, окреслили проблеми та перспективи впровадження реформи.

Основним завданням конференції є вироблення спільних рекомендацій щодо підготовки та впровадження стратегічних планів об’єднаних громад, удосконалення механізмів надання послуг членам громад, посилення їхньої фінансової спроможності, подальша розробка спільних ініціатив влади, донорів та громад задля пришвидшення їх руху  до європейських стандартів.

 

 

15.06.2017 - 20:32 | Переглядів: 7797
Володимир Гройсман у Запоріжжі: «Ресурси місцевих громад будуть зростати»

Теги:

Володимир Гройсман

Область:

Запорізька область

Джерело:

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Запорізької ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...