Чотири «хвороби» української медицини, і як їх лікувати, - результати форуму у Сумах (+фото, + відео)

2 червня 2017 року у Сумах за ініціативи Сумського підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування відбувся Міжрегіональний форум на тему: «Дорожня карта реформи охорони здоров'я в Україні» за участю представників міст, об'єднаних громад, медичних закладів Сумської, Полтавської, Харківської та Чернігівської областей.

Захід відвідав заступник Міністра охорони здоров’я України Олександр Лінчевський.

Високопосадовець, зокрема, розповів учасникам форуму про нову систему охорони здоров’я, яку сьогодні втілює держава.

За його словами, мета медичної реформи – нова система фінансування медичної галузі, нова модель стосунків «пацієнт – лікар», «лікар – лікарня», «лікар – держава», «пацієнт – держава». Цю концепцію підтримує Президент України Петро Порошенко, і наразі вона вже втілюється як на загальнодержавному рівні, так і на регіональному.

Скептичне ставлення до медреформи великої кількості українців і, зокрема, самих лікарів, постійний пошук недоліків і відсутність бажання щось змінити — це проблеми, які на сьогоднішній день в Україні є невирішеними. Змінити ситуацію можна лише одним шляхом — показати результат. Але зробити це реально лише в тому випадку, якщо шостого червня реформу підтримають народні депутати. Для того, щоб не марнувати час, ми спробуємо пояснити, чого і кого торкнеться реформа і навіщо вона нам потрібна.

Отже, визначимо основні недоліки української медицини такої, якою вона є зараз, і подивимося на те, що може змінитися.

Перше — фейкове звання безкоштовної

Погодьтеся, ми за все платимо гроші. Ми сплачуємо державі податки, які згодом використовуються неефективно. Саме тому звикли не заходити у лікарню без грошей, адже знаємо: за все треба буде заплатити. І реформа це має змінити.

Уважний ти лікар — у тебе зарплата 3200 грн. Ти не дуже уважний лікар — 3200 грн. Ти працюєш цілодобово — 3200 грн. О першій годині дня у тебе черга під кабінетом, і ти пішов обідати — 3200 грн. Те саме стосується і лікарень. Є лікарня навантажена, люди лежать у коридорах, а є абсолютно пусте відділення — фінансування для обох однакове. Нова система стосунків пацієнта-лікаря, лікаря-пацієнта змінюється. І ми починаємо платити за послугу, за зроблене, за роботу. Ти нарешті починаєш більше працювати і більше заробляти. Такого раніше ніколи не було, — наголосив під час форуму заступник Міністра охорони здоров’я України Олександр Лінчевський.

Реформа запроваджує стратегію “гроші за пацієнтом”, за якою ми припиняємо платити за ліжко-місце, за утримання закладу охорони здоров’я тощо, і починаємо платити за послугу, за зроблене, за роботу. Ми самостійно обираємо той заклад охорони здоров’я, який хочемо, обираємо лікаря, який є професіоналом у своїй справі і підписуємо з ним декларацію. Відтак держава платить за послугу тому, кого ми обираємо. Ефективний лікар приносить закладу, у якому працює, гроші і заробляє більше. Неефективний — ні.

Друге — необізнаність лікарів

Ми не хочемо йти до молодого лікаря, адже у нього немає досвіду. Ми боїмося, що він нам нашкодить. У цьому питанні медреформа тісно переплітається з реформою освіти. Мінімальний прохідний бал на медичні спеціальності у 2017 році буде становити не нижче 150 балів з кожного сертифікату ЗНО. Крім того, запроваджується новий український ліцензійний іспит, який є частиною програми “Міжнародні основи медицини”. Відповідно, якщо студент не складає цей іспит, він не отримує диплом.

Третє — неефективне лікування

Люди всюди хворіють однаково. Тоді питання: чому в Україні не лікують тими ж препаратами, що й в Америці або Європі. Наказом від 28 квітня вже дозволено використовувати міжнародні протоколи лікування. Тим, чим лікується американець, відтепер дозволено лікувати і українця. Ліки, які застосовуються у Європі, автоматично дозволено назначати і в Україні.

Четверте — нешвидка швидка

Існує світовий стандарт для швидкої допомоги — 8 хвилин. Задача швидкої — врятувати того, хто помер би в перші хвилини. І тому фактор швидкості у цьому питанні є дуже важливим. А це не тільки кількість підстанцій, із яких може виїхати машина, але й кількість машин.

У сільській місцевості машина доїжджає за 20 хвилин. У місті 10, а в селі 20! Чого? В селі не так болить? І якщо в селі машина доїжджає за 20 хвилин, бо нема машин, значить треба машини. Якщо немає доріг, значить треба дороги. Але швидка є допомогою тоді, коли вона доїжджає за 8 хвилин, — зазначив Олександр Лінчевський.

Це далеко не всі, але основні проблеми, які має вирішити медреформа. Звісно, миттєво все змінитися не може, саме тому Міністерство охорони здоров’я визначило перехід на нові правила поступово. Свідченням тому є запровадження урядової програми “Доступні ліки” і міжнародні закупівлі ліків через ПРООН, ЮНІСЕФ та Crowd Agency. Це вже є принциповим кроком вперед до того, щоб медицина в Україні могла відповідати тим податкам, які ми за неї сплачуємо.

Медицина + IT

Щоб реформа була максимально ефективною, вже зараз необхідно закладати основи для розвитку електронної системи охорони здоров’я. Для цього в Україні створюються онлайн-платформи, які у майбутньому стануть частиною життя кожного пацієнта.

Система eHealth спрямована на заміну стосів паперів на електронний ресурс, яким зможуть користуватися і лікарі, і пацієнти. Так, скоро онлайн можна буде записатися на прийом до лікаря, перевірити наявність ліків у медзакладах чи аптеках, отримати рецепт на препарат тощо.

Запровадження eHealth є принциповим кроком медреформи. Саме ця система буде відстежувати, з яким лікарем пацієнт складає декларацію і коригувати дані у тому випадку, якщо пацієнт складе декларацію з іншим лікарем. Це потрібно для того, щоб лікування однієї особи не фінансувалося у кількох медичних установах.

Ми створюємо електронний інструмент, який дозволить у реальному режимі мати можливість, по-перше, відслідковувати те, як відбувається приписання пацієнтів до лікарів, по-друге, перевіряти і бути впевненим в тому, що пацієнт дійсно захотів підписати договір саме з цим лікарем і, по-третє, витрачати кошти, які і без того зараз витрачаються державою, більш ефективніше, більш прозоріше, — наголосив керівник проектного офісу eHealth Юрій Бугай.

Окрме інтервю з радником Міністра охорони здоров'я Юрієм Джигиром дивіться ТУТ

06.06.2017 - 15:06 | Переглядів: 24688
Чотири «хвороби» української медицини, і як їх лікувати, - результати форуму у Сумах (+фото, + відео)

Відео:

Приєднані зображення:

Теги:

медицина медицина медицина

Область:

Сумська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....

27 березня 2024

Загрози та виклики соціальної сфери громад на тлі повномасштабного вторгнення: результати дослідження

Загрози та виклики соціальної сфери громад на...

Проєкт «Підтримка децентралізації: підвищення компетенцій територіальних громад у сфері соціальних послуг»...

27 березня 2024

Віртуальна мандрівка в майбутнє: Нововоронцовська громада Херсонської області

Віртуальна мандрівка в майбутнє:...

Попри виклики війни, українські громади планують свій розвиток. Такою є і Нововоронцовська громада Херсонської...