У Дніпрі відкрився центр розвитку місцевого самоврядування

Сьогодні офіційно відкрився Дніпропетровський центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» і Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон).

Участь у церемонії відкриття регіонального центру на вулиці Європейській 10-а, у Дніпрі взяли: Геннадій Зубко, Віце-прем'єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Йоганнес Ган, європейський комісар з питань європейської політики сусідства та розширення, Пітер Вагнер, керівник Групи підтримки України в Європейській комісії,  Хюг Мінгареллі, посол Європейського Союзу, голова Представництва ЄС в Україні, Марек Куберскі, заступник директора департаменту співпраці розвитку МЗС Польщі, Сабіне Мюллер, директорБюро GIZ в Україні, Бастіан Файгель, директор програми «U-LEAD з Європою» від GIZ, Валентин Резніченко, голова Дніпропетровської облдержадміністрації, Гліб Пригунов, голова Дніпропетровської обласної ради, та представники громад області.

Після відкриття відбувся круглий стіл щодо секторальних стратегій децентралізації Дніпропетровщини.

«Відкриття регіонального Центру місцевого самоврядування у Дніпрі – це поява чергового хабу децентралізації, хабу нових сервісів для місцевого самоврядування. крок у розбудові національної системи регіональних хабів децентралізації. Такі хаби генерують ідеї і проекти з різних секторів реформ, підсилюють потенціал місцевого самоврядування, стають практичними інструментами у впровадженні змін і нової якості життя у громадах», — зазначив Геннадій Зубко.

Він наголосив, що Дніпропетровщина – один із лідер процесу об’єднання громад. За рахунок бюджетної децентралізації у 2016-му власні надходження місцевих бюджетів області  зросли на 37% або на 4,3 млрд грн.

 «Впевнений, експертні ініціативи Центру забезпечать більш ефективний розвиток громад у сфері освіти, медицини, інвестицій, розвитку територій. Центр стане також освітнім осередком, який навчатиме місцеве самоврядування сучасному господарюванню та управлінню. Навчання й управлінське  зростання команд ОТГ – одне з головних завдань на поточний рік. Проектний менеджмент,  бізнес-планування, розробка стратегій розвитку, розумне й ефективне управління фінансами – це те чого зараз бракує місцевому самоврядуванню. Адже ресурс і повноваження  сьогодні на місцях вже є – треба навчитись розумно й стратегічно цим розпоряджатись», — підкреслив Віце-прем’єр-міністр.

«Я вітаю область з тим, що сьогодні європейська спільнота інвестує кошти в нашої розвиток інфраструктури, людей, і в європейську перспективу України. З 11 червня кожний український громадянин зможе їхати до ЄС, перейняти досвід і повернувшись,  зробити свою країну кращою. Україна – це успішний проект ЄС!», — додав він

Директор Дніпропетровського відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Олена Тертишна зазначила, що на Дніпропетровщині планується утворити 87 територіальних громад. «Станом на сьогодні утворено 34 ОТГ, до кінця цього року ми плануємо дати можливості та інструменти для того, щоб на фінішну пряму вийшло ще 20 громад, що вже є впровадженням більше 50% Перспективного плану формування спроможних територій громад області, - сказала вонаДо процесу об’єднання  залучені всі 22 райони області. Крім цього, особлива увага приділяється впровадженню секторальних реформ. Наш центр буде і надалі сприяти децентралізації влади. Головні завдання на 2017 рік – розбудова інфраструктури громад, запровадження стратегічного планування, підвищення якості надання послуг. Для цього Дніпропетровська обласна державна адміністрація спільно з Дніпропетровським центром розвитку місцевого самоврядування за сприяння програми «U-LEAD з Європою» розробила Стратегію децентралізації Дніпропетровщини. Вона включає 12 секторальних стратегій, які ми будемо впроваджувати разом з громадами».

Центр розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС) є некомерційною установою з 24 регіональними центрами, створеною для зміцнення потенціалу українських державних і місцевих органів влади на центральному, регіональному та місцевому рівнях у тісній співпраці з Мінрегіоном.

Довідкова інформація: Програма «U-LEAD з Європою» фінансується Європейським Союзом і його державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією та надає підтримку українському уряду в здійсненні важливої реформи децентралізації в Україні. «U-LEAD з Європою» виконується в 2016-2020 роках Deutsche GesellschaftfürInternationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та Шведським агентством міжнародного розвитку та співробітництва (Sida) у партнерстві з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон).

Більш детальну інформацію можна знайти на: www.u-lead.org.ua

02.06.2017 - 21:59 | Переглядів: 9523
У Дніпрі відкрився центр розвитку місцевого самоврядування

Приєднані зображення:

Теги:

ULEAD

Область:

Дніпропетровська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...