Оновлена Конституція – це перший за багато років шанс зміцнити місцеве самоврядування, - В’ячеслав Негода

«Хто б що не говорив, і як би хто не оцінював проект закону щодо внесення змін до Конституції у частині децентралізації, маємо бути реалістами і визнати, що це перший за багато років шанс зробити зміни на користь місцевого самоврядування, а отже – і кожного мешканця громади», - зазначив Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода під час засідання правління Всеукраїнської асоціації районних та обласних рад.

«Нажаль, зараз є чимало противників цих змін. Вони, свідомо чи ні, підіграють інтересам наших зовнішніх супротивників, яким невигідно, щоб Україна була успішною. Тому для остаточного прийняття змін до Основного закону, які зроблять децентралізацію в Україні незворотною, надзвичайно важливою є підтримка і активна позиція обласних та районних рад. В результаті реформи ви отримаєте власні виконавчі органи, зможете зробити місцеве самоврядування на обласному і районному рівні дійсно дієвим, а не номінальним, як є зараз», - звернувся В’ячеслав Негода до присутніх.

Він також додав: «Якщо на своїх сесіях ви підтримаєте необхідність конституційних змін, Міністерству і Уряду буде набагато легше зробити ті необхідні кроки, які залишилися для остаточного впровадження реформи».

Перший заступник Міністра також наголосив, що однією з основних «страшилок» змін до Конституції у частині децентралізації є введення інституту префектів і процедура розпуску місцевих рад.

«Мені видається очевидним, що разом з децентралізацією влади і передачею більшості повноважень громадам необхідно посилювати систему виконавчої влади в державі. Ми не можемо десь накопичити владу, а десь зруйнувати, маємо знайти баланс. Такий баланс ми вбачаємо в тому, що замість багатофункціональних обласних і районних державних адміністрацій з’явиться інститут префектів, - представників держави на місцях, які виконуватимуть виключно наглядову і контрольну функцію і жодним чином не втручатимуться у питання місцевого значення», - пояснив В’ячеслав Негода.

Він підкреслив, що нема ніякої загрози для місцевого самоврядування в тому, що в країні існуватиме ефективний і незаангажований орган, який зможе призупинити неконституційне рішення місцевої ради чи голови, наприклад про порушення територіальної цілісності або безпеки громадян. З словами Першого заступника, немає чого боятися тим, хто не планує порушувати законодавство України.

«А запропонований у змінах до Конституції процес розпуску відсторонення місцевої ради чи голови громади взагалі є достатньо демократичний. Якщо сьогодні оголосити достроково позачергові вибори Верховна Рада може самостійно, то після змін до Конституції для цього буде необхідна ціла низка рішень: Президента, Конституційного суду, Верховної Ради», - резюмував В’ячеслав Негода. 

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....