«Децентралізація стане для нас серйозним іспитом» – Полянська громада сповнена рішучості розвиватися власними силами

(…) "У нас з'явилася унікальна можливість проявити себе господарями"

Полянська ОТГ складається із трьох колишніх сільрад, в які входить 9 населених пунктів. Окрім, власне, Полянської, до громади увійшли також Плосківська та Родниківська сільради. Очолює громаду Іван Дрогобецький, на місцях діють старости.  

 "Процес децентралізації України, запущений за підтримки і за вимоги Євросоюзу, є незворотнім, – переконаний голова громади. – Я з 2002 року працюю в органах місцевого самоврядування, був головою Свалявської РДА і хочу зауважити, що за роки Незалежності з державного бюджету на інфраструктуру Полянської сільської ради не виділялося жодної копійки! Завжди я чув від керівництва району приблизно одне й те ж саме: ми не можемо гроші давати на Поляну, бо село й так добре живе, а ось у нас є бідні села і ми будемо допомагати їм. Може у цьому і є справедливість, але врешті вийшло так, що ми працювали, заробляли свій бюджет самі, а хтось так званий бідний, який сидів і нічого не робив, просто отримував дотації. Ми опинялися в рівних умовах. Як нам вистачало грошей суто на зарплати бюджетній сфері та енергоносії, так і їм. Тобто розвивати громаду не було, як. І найгірше, що ми не могли нічого пояснити людям. Бо вони ж чудово розуміли, що гроші село заробляє.

Зараз у нас з'явилася унікальна можливість. По-перше, проявити себе господарями об'єднаної громади – і керівництву, і самим жителям громад. Тому що зараз фінансування йде напряму із міністерства фінансів. Велику роль відіграватиме те, як апарат і депутати громади спланували бюджет, як виконують і контролюють його. В старій системі було дуже легко виправдовувати бездіяльність відсутністю коштів: "Ну що я зроблю, коли грошей немає, район не виділяє?" Зараз ці слова із лексикону треба викидувати. Все, що ви зробите, чи не зробите – це лише ваша заслуга чи провал. І я вважаю, що це дуже правильно. Зараз крайнім є голова. Він обраний громадою і повинен відповідати за її розвиток.

Якщо є правильно вибудовані плани, реальний, нероздутий, бюджет, то все вийде якнайкраще".

В пріоритеті – інфраструктура менш розвинених сіл

Першим півріччям роботи громади Іван Дрогобецький задоволений. Каже, що  за 1 квартал вдалося  перевиконати його на 112%. Це дозволило переглянути бюджет і збільшити дохідну частину на 600 тисяч гривень. Наразі очікують на інфраструктурну субвенцію і як тільки гроші прийдуть, тут готові братися за ремонти закладів, доріг і всього іншого. Однак, і не чекаючи коштів Кабміну, Полянська громада вже виділила приблизно по півтора мільйона гривень на колишні сільради, які увійшли в ОТГ, щоб закрити найактуальніші потреби (…) Повну версію читати ТУТ

Область:

Закарпатська область

Громади:

Полянська сільська об’єднана територіальна громада Полянська територіальна громада

Джерело:

«ПроЗахід»

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...