Президента просять залишати 10% ренти у місцевих бюджетах

Тернопільська обларада закликала керівництво держави 10% рентної плати за надра державного значення залишати місцевим бюджетам.

Зокрема, у зверненні йдеться про те, що експлуатація кар’єрів на території Тернопільської області, як і в цілому в Україні, має негативний вплив на довкілля, соціальну сферу та об’єкти інфраструктури населених пунктів.

Про це йдеться у повідомленні УНІАН з посиланням на звернення до президента України Петра Порошенка, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, прийнятому, 10 травня, на сесії облансої ради.

У зверненні депутати зазначили, що відповідно до Бюджетного кодексу України до доходів бюджетів об’єднаних територіальних громад віднесено тільки рентну плату за користування надрами для видобування корисних копалин місцевого значення. Натомість за користування надрами загальнодержавного значення 75 % рентної плати вноситься до доходів державного та 25 % – до доходів обласного бюджетів.

В тексті також зазначено, що експлуатація кар’єрів на території Тернопільської області, як і в цілому в Україні, має негативний вплив на довкілля, соціальну сферу та об’єкти інфраструктури населених пунктів. «Усі місцеві територіальні громади області, на територіях яких видобувається вапняк як особливо цінна для промисловості всієї держави мінеральна сировина, не отримують коштів за спеціальне використання цього природного ресурсу, оскільки Переліком корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 грудня 1994 року №827, він віднесений до корисних копалин загальнодержавного значення.

Надходження на місцевий рівень частини рентної плати незалежно від значення корисних копалин дасть можливість компенсувати шкідливі наслідки діяльності гірничих підприємств і зацікавити об’єднані територіальні громади в освоєнні надр», – переконані депутати. Відтак вони закликали керівництво держави внести зміни до Бюджетного кодексу України щодо перерозподілу частини рентних платежів за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення між бюджетами всіх рівнів. Тернопільська облрада просить розподіляти їх у співвідношенні: до доходів загального фонду Державного бюджету України - 65%, обласного – 25%, до інших місцевих бюджетів за місцезнаходженням (місцем видобутку) - 10%.

Область:

Тернопільська область

Джерело:

«Україна комунальна»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....