Маємо завершити до кінця року об’єднання громад та ретельно підготувати документи і проекти для їх фінансування, - Офіс реформ Тернопільської області

Ми повинні рухатися вперед і чітко вибудувати план роботи, щоб процес об’єднання територіальних громад в контексті реформи місцевого самоврядування став результативним і приніс нову якість життя в громади. Про це сказав керівник Офісу реформ у Тернопільській області Віктор Литвинчук на засіданні Ради розвитку Тернопільщини.

«Процес створення об'єднаних територіальних громад має продовжуватися. Наше завдання - до кінця року завершити створення спроможних територіальних громад відповідно до проекту Перспективного плану. Вибори жодним чином не повинні зупиняти той темп, який набрала область за останні чотири місяці», - сказав Віктор Литвинчук.

Він наголосив на важливості ретельної підготовки процесу фінансування об'єднаних громад, зазначивши, що одним з ключових постулатів реформи є гарантії того, що органи місцевого самоврядування отримають свої гроші вчасно і в необхідному обсязі.

Керівник Офісу реформ нагадав, що Європейським Союзом задекларовано виділення 450 млн. євро на розвиток інфраструктури тих громад, які об'єдналися. Вже на минулому тижні ЄС заявив про готовність надати 90 млн. євро на процеси децентралізації в Україні.

Він зауважив, що донорські кошти видаються під конкретні рішення.

«Нам належить визначити конкретні проекти, які фінансуватимуться з цих коштів. Також у найкоротші терміни слід провести ревізію усіх інвестиційних проектів з розвитку інфраструктури новостворених об’єднаних територіальних громад, вивчити та узагальнити пропозиції щодо внесення змін до Переліку об’єктів, які фінансуються за кошти державного бюджету і капітальних видатків у 2016 році. Підготувати пропозиції від облдержадміністрації з цього питання Мінрегіону і Мінфіну», - звернувся до членів Ради розвитку Тернопільщини Віктор Литвинчук.

Оскільки ухвалення сесією обласної ради Стратегії розвитку Тернопільської області до 2020 року та Плану заходів по даній стратегії є обов’язковою умовою отримання коштів з Державного фонду регіонального розвитку у 2016 році, то, за слова керівника Офісу реформ, вже зараз необхідно підготувати повний пакет матеріалів на розгляд першої сесії обласної ради нового скликання. 

Нагадаємо, у Тернопільській області створено 35 територіальних громад, які об'єднали 233 громади місцевого рівня. Близько 400 тисяч жителів області вирішили добровільно об'єднатися в громади і змінити своє життя на краще. 

За рішенням ЦВК, 26 об'єднаних територіальних громад Тернопільщини у жовтні обиратимуть нову владу на принципово іншій територіальній основі. 

 

18.09.2015 - 16:40 | Переглядів: 18037
Маємо завершити до кінця року об’єднання громад та ретельно підготувати документи і проекти для їх фінансування, - Офіс реформ Тернопільської області

Теги:

створення спроможних громад

Область:

Тернопільська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...