Децентралізація у Запорізькій області нарощує темпи

До початку реформи децентралізації на території Запорізької області існувало 299 базових місцевих рад, більшість з яких були дотаційні, неспроможні забезпечити належний рівень життя в громадах. Відповідно до перспективного плану формування територіальних громад Запорізької області, запроектовано створення 66 спроможних територіальних громад (5 з яких є територіальні громади міст обласного значення). Про це йшла мова під час зустрічі з керівниками ОТГ регіону по обговоренню ініціативи створення «Регіонального Конгресу Громад» задля консолідації зусиль в спільній меті – всебічного розвитку Запорізького краю. У заході взяли участь заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко, голова облради Григорій Самардак, голови територіальних громад, громадськість.

Протягом 2015-2016 років на території Запорізької області створено 24 об’єднані територіальні громади, в які об’єдналося 94 місцевих ради, на території яких мешкає 207 тис. 146 осіб, що складає близько 11 % від загальної чисельності населення області.

За результатами двох років реформи, на території області існує 265 базових місцевих рад, і це без урахування 8 громад, у яких вибори призначено на 30 квітня 2017 року.

- Це є тільки початком, на сьогодні очікують висновків обласної державної адміністрації щодо відповідності проектів 2 територіальні громади (Підгерненська сільська Василівського району та Воздвижівська сільська Гуляйпільського району). Процеси добровільного об’єднання відбуваються на територіях 56 місцевих рад, результатом яких, сподіваємося, буде утворення 14 нових об'єднаних територіальних громад. Ця інформація є динамічною та з об'єктивних причин постійно змінюється, - відзначила заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко.

Обсяг власних доходів (без урахування трансфертів) бюджетів 6-ти об'єднаних територіальних громад, створених на території Запорізької області у 2015 році, зріс з 33,2 млн. грн. до 95,2 млн. грн., тобто у 3 рази. Основним джерелом доходів об'єднаних територіальних громад став податок на доходи фізичних осіб, який раніше надходив до районних бюджетів. Крім того, вагомими джерелами є плата за землю, єдиний податок на підприємницьку діяльність, акцизний податок.

За рахунок власних коштів бюджетів об'єднаних територіальних громад на видатки розвитку у 2016 році було спрямовано 18 млн. 544 тис.грн., що у порівнянні з 2015 роком у 2 рази більше. Загальний обсяг коштів, які було спрямовано на видатки розвитку, склав 70 млн. 097 тис. грн., що майже у 9 разів більше, ніж у 2015 році.

З обласного бюджету в 2016 році на підтримку розвитку 6 територіальних громад, які об’єдналися в 2015 році, виділено 5 млн. грн. (по 833 тис. грн.) для реконструкції будівель соціально-культурного призначення з енергозберігаючими технологіями; реконструкції комунальної інфраструктури; транспортного забезпечення. Територіальними громади успішно освоєно 4 млн. 998 тис. грн., що складає 99,96 відсотків.

Аналогічна програма підтримки розвитку об’єднаних територіальних громад Запорізької області розроблена на 2017 рік. Для реалізації програми планується забезпечити загальний обсяг фінансування у розмірі 12 млн. грн. за рахунок коштів обласного бюджету. Програма передбачає надання фінансової підтримки 24 територіальним громадам області, що об'єдналися у 2015 - 2016 роках.

Об’єднанні громади Запорізької області успішно залучають кошти Державного фонду регіонального розвитку. Так, у 2017 році за рахунок коштів ДФРР очікується фінансування проектів об’єднаних громад щодо розробки містобудівної документації, модернізації та капітального ремонту закладів культури, облаштування спортивних майданчиків тощо.

Також, об’єднанні громади Запорізької області активно залучають міжнародну технічну допомогу та гранти для реалізації власних ініціатив.

На сьогоднішній день в громадах реалізуються 14 проектів загальною вартістю більше 17 млн. 600 тис. грн.

- Облдержадміністрацією налагоджена організаційно-методична та інформаційно-роз’яснювальна робота щодо впровадження механізмів децентралізації влади, формування спроможних дієздатних громад, підтримка об'єднаних територіальних громад. Постійно здійснюються виїзні засідання керівництва області з головами райдержадміністрацій та місцевих рад на територіях районів, в яких повністю або частково не сформовані перспективи об’єднання громад, де не розпочато процес добровільного об'єднання територіальних громад або процес відбувається повільно. Керівництвом облдержадміністрації постійно проводяться особисті та виїзні прийоми представників територіальних громад з питань щодо добровільного об'єднання. У Запорізькій області децентралізація набирає темп. Вже є перші результати і успіхи, є також розуміння щодо проблемних моментів, які потребують вирішення.  Всі органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування та громадськість мають об'єднати свої зусилля, тільки так ми досягнемо успіху в реалізації реформ, - наголосила Зінаїда Бойко.

Область:

Запорізька область

Джерело:

Сайт Запорізької ОДА

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...