Іван Ігнатьєв: «На етапі становлення громади важлива не тільки активність самих селян, а й всебічна підтримка і допомога держави»

Селище міського типу Миколаївка (колишнє Жовтневе) — один з найбільших населених пунктів на Сумщині. Кілька місяців тому воно набуло нового статусу — центру об’єднаної територіальної громади.

Така зміна вже позначилася на життєдіяльності селища і навколишніх населених пунктів, які об’єдналися навколо нього. До складу Миколаївської ОТГ ввійшли 39 сіл, на територіях яких 9 ЗОШ, 3 ДНЗ, культурно-мистецькі, спортивні та інші заклади. Населення — 10 399 осіб, серед них дітей дошкільного віку — 472, шкільного — 1106. Загальна площа — 457,3 кв. кілометра, відстань між найбільш віддаленими населеними пунктами 62 кілометри.

У Миколаївці функціонують агрофірма «Вікторія», ЗОШ, лікарня, бібліотека, торговельні заклади, поштове відділення, підприємницькі структури. Є сучасний стадіон, на полі якого відбуваються футбольні матчі різних рівнів.

Про становлення, проблеми і перспективи Миколаївської ОТГ кореспондентові «УК» розповідає її голова Іван Ігнатьєв.

— Іване Анатолійовичу, чи завжди так гамірно і людно у приміщенні селищної ради і біля неї, як сьогодні? Із фотожурналістом на вас чекали півгодини, то зустріли не менш як 20 відвідувачів.

— Майже щодня, бо до нас звертаються не тільки миколаївці, а й з усієї округи. У кожного проблеми і питання, а нам треба максимально допомогти, підтримати.

До того ж сьогодні п’ятниця, яка в Миколаївці традиційно базарна, як і вівторок. Цими днями місцевий люд особливо активно сходиться і з’їжджається на центральну площу поряд із селищною радою, щоб скупитися, спродатися, поспілкуватися, а за потреби і вирішити якісь питання у працівників ради.

— Торік Миколаївка од­нією з перших в області ініціювала створення об’єднаної територіальної громади. Складним був процес?

— Будь-яка нова справа складна, але мені було трохи легше, адже попередній голова і секретар уже розпочали цю роботу. Найважче — вдало і ефективно почати працювати в ОТГ. Адже наша громада, по суті, стає маленьким районом з усіма повноваженнями та відповідальністю за долю людей. Але вже зараз бачу, що вона буде спроможною структурою, якій не потрібно, як сільським радам, ходити і просити допомоги всіх кого можна.

— Які проблеми бачите зараз, аргументи за і проти?

— Проблеми неодмінно розв’язуватимемо. Головне, щоб було загальне розуміння того, що процес пішов. Аргументів проти немає — лише за, адже ця реформа не просто назріла, її диктують не Президент, не уряд, не парламент — її диктує життя.

— Ваша ОТГ найчисленніша за кількістю населення в області й друга за територією. Як вважаєте: це добре чи навпаки?

— Бачу в цьому лише позитив, адже з її розвитком і реалізацією інвестиційного плану будуть потрібні робочі руки. Запрошуватимемо до співпраці інвесторів, які б розвивали бізнес. Залучатимемо внутрішні інвестиції, тобто гроші самої громади, для створення нових робочих місць.

Ми повинні, образно кажучи, зблизити людей, наблизити населені пункти в переносному і прямому значеннях.

— Чи створено команду, готову взяти на себе відповідальність?

— Такі фахівці є. До того ж більшість — представники молодого амбітного покоління, яке прагне змін.

Передбачений штат — 107 працівників, з яких майже половина — соціальні. Уже функціонують управління фінансів, три відділи — освіти, житлово-комунального господарства, охорони здоров’я, інші підрозділи і структури, спеціалісти яких опікуються широким колом найбільш проблемних питань.

Ввели посаду інспектора, який курирує роботу з ветеранами Другої світової війни, АТО — їх 84, воїнами-інтернаціоналістами, сім’ями загиблих на сході України, — таких 4. Сергій Ілляшенко, якому довірили цю відповідальну ділянку, з першого дня взявся за справу.

— Судячи з назв управління і відділів, можна виокремити головні напрями діяльності громади.

— Почасти так, хоч маємо й інші вектори. Але питання питань — зруйновані дороги, які ремонтуватимемо за окремо визначеним планом. Розраховуємо не тільки на власні кошти, а й підтримку облавтодору. Попередньо домовлено, що на нинішній рік громада передбачає 4 мільйони гривень, а дорожники — 36. Так відремонтуємо найбільш розбиті шляхи до сіл Верхосулка, Луциківка, Супрунівка, Валіївка та інших.

Гостра проблема — робота миколаївської лікарні. Вона залишиться  головною лікарнею громади щонайменше на 20 і хоспісом на 10 ліжко-місць, терапевтичним відділенням, а після розширення розпочнемо її капітальний ремонт і за змогою оснастимо  більш сучасною апаратурою. Хворих, які потребуватимуть спеціалізованого лікування, направлятимемо до обласної лікарні. Але жодних варіантів зі статусом філії чи чогось подібного.

— Зі створенням ОТГ має істотно зрости об’єднаний бюджет. Наскільки саме і як плануєте використати ці кошти?

— Якщо додати дотеперішні бюджети населених пунктів, які об’єдналися, виходить 16 мільйонів гривень. А після ухвалення загального бюджету громади на 2017 рік він зріс до 65 (!) мільйонів.

Не гаючи часу почали  створювати комунальне управління, яке візьме на себе відповідальність за забезпечення громадян водою, послугами каналізації, обслуговування сміттєвого полігона, вивезення сміття зі стихійних сміттє­звалищ.

Для цього придбали трактор «Білорусь», автобус «Рута», ГАЗель —  комунальну машину для оперативного чергування, екскаватор, два причепи, набір знарядь для чищення снігу тощо.

Розробляємо проект з вуличного освітлення на сонячній енергії. Плануємо скористатися передовим досвідом місцевої агрофірми «Вікторія» щодо опалення приміщень брикетами з відходів соняшнику, бо не можемо дозволити собі платити шалені гроші за газ. Тож у наступний опалювальний сезон бюджетні організації ввійдуть із «теплою» альтернативою (…) Повну версію читати ТУТ

Область:

Сумська область

Громади:

Миколаївська селищна об’єднана територіальна громада Миколаївська територіальна громада

Джерело:

«Урядовий кур’єр»

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...