Рада Європи готова делегувати своїх експертів в Україну для роботи над законодавчою основою реформування місцевого самоврядування

Мінрегіоном України розроблено проект Плану заходів з реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, який найближчим часом розгляне Кабінет Міністрів України. Документ передбачає завершення протягом 2014 року формування оновленої законодавчої бази для реформи місцевого самоврядування. Про це в ході засідання Наглядової ради Програми  Ради Європи «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні» сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода. У зв’язку з цим, за його словами, Мінрегіон потребує посиленої  експертної підтримки Ради Європи як на етапі законопроектної роботи, так на етапі публічних обговорень урядових ініціатив на національному, регіональному і місцевому рівнях, а також на етапі пілотного впровадження законодавства.

«Через великий обсяг законопроектної роботи та стислі терміни, визначені Урядом України, ми зацікавлені в залученні  спеціального консультанта - радника з боку Ради Європи, фахівця з досвідом у сфері реформи місцевого самоврядування, зокрема в питаннях децентралізації фінансів», - сказав В’ячеслав Негода. Він також додав, що сьогодні триває широке публічне обговорення пропозицій щодо змін до Конституції України в частині децентралізації влади і експертна оцінка цих пропозицій з боку Ради Європи є необхідною для підготовки якісного документу.

В свою чергу Альфонсо Зарді, керівник Департаменту демократії, інституційного розвитку та врядування Генерального директорату з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи висловив підтримку з боку РЄ ініціатив Уряду України в питаннях децентралізації влади і реформування місцевого самоврядування і готовність РЄ делегувати в Україну компетентних фахівців, які зможуть на постійній основі працювати спільно з Мінрегіоном над розробкою законодавчої бази.

«Концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, яку схвалив уряд України, містить амбітні завдання, які ми спільно повинні впровадити в життя. Йдеться про формування прозорої, підзвітної й ефективної влади, яка працюватиме для народу України на основі закону. Це важливий момент не тільки для України, але й для Ради Європи», - сказав Альфонсо Зарді.

Нагадаємо, 6 травня розпочато широкі  публічні консультації з питань формування законодавчої основи сфери місцевого самоврядування з представниками різних регіонів України. У квітні місяці Урядом ухвалено та передано на розгляд Верховної Ради України перший законопроект з питань співробітництва територіальних громад.

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...