Якісна освіта повертає життя у село і привертає інвестиції, - голова Новоборівської ОТГ Григорій Рудюк (+відео)

«Ми не замислюємося над тим, чи варто закривати школи, навпаки – до наших шкіл прагнуть потрапити учні з довколишніх міст та сіл. Наші школярі успішно складають тести ЗНО, вступають до університетів України, десятки випускників навчаються за кордоном». Так розпочав свій виступ в Українському кризовому медіа-центрі голова Новоборівської об’єднаної територіальної громади Житомирської області Григорій Рудюк. Його громада має унікальний досвід розвитку системи освіти у селі.

- Ми розпочали реформувати власні освітні заклади ще у 2010 році, – зазначив голова. – Для цього на сесії селищної ради прийняли п’ятирічну програму, яку вже завершено. Одну з двох наших загальноосвітніх шкіл ми перетворили у гімназію, іншу – у ліцей. На базі двох дитячих садочків створили Центр розвитку дитини «Казка», у якому поєднали садок та школу. Причому тоді така форма дошкільного виховання була новаторською. Наш досвід згодом вивчали фахівці Лабораторії психології дошкільного навчання Академії наук України, і на основі їхніх висновків було створено закон про дошкільне навчання. Зараз ця форма, до започаткування якої в Україні суттєво доклалися ми, розповсюджена по всіх областях нашої держави.

Розповідаючи про якість освіти, отриманій дітьми у навчальних закладах Новоборівської громади, Григорій Рудюк зауважив, що результати тестів ЗНО новоборівських випускників високі. Минулоріч школярі з Нової Борової отримали 6 призових місць на обласних олімпіадах з різних предметів. Чимало учнів місцевих ліцею та гімназії працюють у Малій академії наук.

- У 2015 році ми розпочали наступну реформу закладів освіти, – розповів Григорій Рудюк. – Спершу рішенням сесії створили на базі Новоборівського ліцею опорну школу, до складу якої увійшли ще два навчальних комплекси нашої громади. Згодом придбали шкільний автобус, взявши участь у державній програмі, за якою 30% вартості транспортного засобу сплатила громада, а 70% – держава. Потім реалізували проект з утеплення ліцею, виділивши на це понад 10 млн грн. За перемогу у конкурсі опорних шкіл ми отримали 517 тис. грн, які скерували на сучасне обладнання кабінетів фізики, хімії та математики. Домовилися з Романівським технічним ліцеєм про відкриття філії їхньої автошколи у нашій гімназії, і тепер наші випускники можуть без проблем отримувати водійські права. Ми також відкрили Центр дитячої та юнацької творчості – вперше у сільській місцевості на Житомирщині за останні десять років. Зараз у Центрі дитячої творчості «Казка» ми ремонтуємо басейн, який невдовзі відновить роботу. Одним словом, ми створили та продовжуємо створювати такі умови, за яких діти з інших сіл виявляють бажання навчатися у наших освітніх закладах. І хоча чимало сільських шкіл України потерпають від малокомплектності, ми наразі не маємо з цим проблем: у нашій гімназії навчаються понад 390 учнів, а у ліцеї – понад 400.

Покращення якості освітніх послуг є частиною стратегії Новоборівської об’єднаної громади. Адже, на переконання Григорія Рудюка, це суттєво впливає на інвестиційну привабливість того чи іншого населеного пункту.

- Рік тому ми розпочали амбітний проект – розробку стратегії розвитку нашої громади. У цьому нам дуже допоміг Швейцарсько-український проект з підтримки реформи децентралізації в Україні DESPRO. Робоча група, до якої увійшли депутати, вчителі, бізнесмени та громадські активісти, досі працює над цим документом. Причому до уваги беруть не тільки поради експертів, але навіть думки дітей, яких опитали під час минулорічного відпочинку у літньому таборі. Власне, ця робоча група звернула увагу на те, що потенційного інвестора цікавить не тільки земельна ділянка. Для нього важливо, де відпочиватимуть працівники його підприємства, у яких навчальних закладах навчатимуться їхні діти тощо. Виходить, якісна освіта не тільки повертає життя у село, але й привертає інвестиції.

Для того, щоб батьки та діти почувалися у Новій Боровій безпечно, на базі місцевої пожежної охорони було створено муніципальну варту. 28 селян отримали посвідчення помічників дільничного інспектора, а також право носіння зброї. Завдяки ним вдається забезпечувати порядок під час різноманітних масових заходів. Батьки учнів, які навчаються в освітніх закладах громади, теж менше хвилюються за своїх дітей, знаючи про цілодобову роботу варти. 

11.04.2017 - 19:58 | Переглядів: 12067
Якісна освіта повертає життя у село і привертає інвестиції, - голова Новоборівської ОТГ Григорій Рудюк (+відео)

Відео:

Область:

Житомирська область

Громади:

Новоборівська селищна об’єднана територіальна громада Новоборівська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...