Асоціація ОТГ покликана сформувати «єдиний голос» нового українського самоврядування, – Ігор Абрам’юк (+відео, + презентація)

Ідея створення Асоціації об’єднаних громад виникла з потреби нових громад, що створюються у рамках реформи місцевого самоврядування, мати свій окремий майданчик для об’єднання зусиль. «Потреби і проблеми об’єднаних громад дуже часто відрізняються від потреб і проблем «старого» місцевого самоврядування. Взаємодія у рамках Асоціації об’єднаних територіальних громад (ОТГ) допоможе їм узгоджувати позицію між собою та у діалозі із центральною владою говорити «єдиним голосом». Без єдиного голосу місцеве самоврядування ніколи не буде мати сильної позиції у діалозі із державою», – зазначив Ігор Абрам’юк, директор з питань розвитку, член Правління Асоціації об’єднаних територіальних громад, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі, закликаючи ОТГ приєднуватися до Асоціації.

Асоціація була створена наприкінці листопада 2016 року. Вона, згідно зі статутом, складається тільки з органів місцевого самоврядування, повністю їм підзвітна і підконтрольна. Її завдання – взаємодія з органами виконавчої влади на місцевому і національному рівні, відстоювання інтересів членів Асоціації і надання їм послуг, партнерства і об’єднання зусиль з усіма зацікавленими сторонами для здійснення реформ і формування «єдиного голосу» нового українського місцевого самоврядування. На сьогодні членами Асоціації об’єднаних територіальних громад є 62 органи місцевого самоврядування із 20 регіонів, членство яких затверджене рішенням Правління Асоціації; рішення про вступ ще трьох ОМС очікують затвердження. Близько 30 громад знаходяться у процесі ухвалення рішення.

Асоціація має місцевий статус, але може діяти на всій території України, включно з регіонами, які не представлені членами Асоціації (через органи управління). Вступ органів місцевого самоврядування в Асоціацію не суперечить членству даних ОМС у будь-яких інших всеукраїнських або місцевих асоціаціях, на кшталт Асоціації міст чи Асоціації сільських та селищних рад. Засадничий принцип її формування – добровільність членства, зазначив Ігор Абрам’юк.

Кожен регіон має мінімум одного представника у Правлінні, незалежно від того, скільки громад із цього регіону є членами Асоціації. За статутом, в Асоціації заборонено групування за політичними ознаками. «До Асоціації входять керівники громад з різною політичною заангажованістю, але коли ми виступаємо від імені Асоціації, усі політичні розбіжності залишаються поза рамками нашої спільної позиції», – зазначив він. У Статуті закріплять вимогу про ротацію керівництва (голови і членів правління), а також кваліфікаційні вимоги: голова і заступники голови мають бути не менш як вдруге обрані керівниками органів місцевого самоврядування.

У діяльності на національному рівні Асоціація зосередить увагу на законодавстві, перспективних планах об’єднання громад та фінансових інструментах, що стосуються ОТГ (ДФРР та субвенції); на регіональному рівні – на обласному і районному бюджетах, стратегіях розвитку області, перспективних планах об’єднання тощо. «За законом місцеві органи виконавчої влади – обласна або районна адміністрація – жодного рішення, яке стосується питань регіонального і місцевого розвитку, не має права приймати без консультацій із асоціаціями органів місцевого самоврядування», – наголосив Ігор Абрам’юк. При Асоціації планують створити центр послуг для громад. У деяких громадах при центрі послуг створять опорні пункти для обміну досвідом між ОТГ.

Членські внески для громади до 5 тисяч населення становитимуть 1000 гривень на рік; до 10 тисяч – 2 тисячі, до 15, 20, і понад 20 тисяч – 3, 4 і 5 тисяч гривень відповідно.

Ігор Абрам’юк зазначив, що Асоціація вже підписала меморандуми про співпрацю із трьома регіональних асоціаціями об’єднаних територіальних громад. «Це Запоріжжя, Буковина і Одеса. І ми задекларували, що починаємо рухатися до багатосторонньої угоди між асоціаціями ОМС ОТГ у вигляді конгресу. Коли реформа перейде на районний і обласний рівень, можливо, ми поширимо цю угоду на регіональне самоврядування», – розповів він.

Ігор Абрам’юк повідомив, що 5 квітня на зустрічі Правління Асоціації із Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом Асоціація і Уряд домовилися про взаємодію. За його словами, їм легко було знайти спільну мову, тому що ОТГ є продуктом реформ, а отже – природним партнером Уряду, який впроваджує реформи.«Прем’єр-міністр заявив, що підтримує об’єднання органів місцевого самоврядування в асоціації. Ми сподіваємося, що наша комунікація з урядом буде постійною і такою ж конструктивною. […] Асоціація ОТГ може допомагати ефективно впроваджувати реформу місцевого самоврядування і територіальної організації влади на регіональному і місцевому рівні, тому що це в інтересах ОТГ. І наші інтереси з інтересами уряду співпадають», – зазначив він.

Ігор Абрам’юк зазначив, що Асоціація відкрита до комунікації і співпраці з усіма, хто працює в інтересах реформи і в інтересах ОТГ. Сайту в Асоціації поки що немає, всю інформацію публікують на Фейсбук-сторінці.

Презентація про діяльність Асоціації об’єднаних територіальних громад є ТУТ

Більше про Асоціацію також є ТУТ

11.04.2017 - 16:16 | Переглядів: 15574
Асоціація ОТГ покликана сформувати «єдиний голос» нового українського самоврядування, – Ігор Абрам’юк (+відео, + презентація)

Відео:

Теги:

АОТГ Ігор Абрам’юк

Джерело:

Український кризовий медіа-центр

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...