Топільненська громада не поспішає об'єднуватися в ОТГ з Рожищем

Громадське обговорення щодо добровільного об’єднання територіальних громад у Будинку культури села Топільне.

«Звернулася ініціативна група у складі депутатів Рожищенської міської ради з пропозицією щодо об’єднання територіальної громади села Топільне з територіальною громадою міста Рожище з центром у місті Рожище», – повідомив на початку зборів сільський голова Руслан Присяжнюк.

Представник ініціативної групи Ірина Гундир виступила перед Топільненською громадою.

«Таку пропозицію ми надали Руднянській, Топільненській, Кременецькій, Пожарківскій, Рудко-Козинській та Кобченській сільським радам. Ми хочемо запустити спочатку об’єднання громад. Ця реформа дуже важлива, і рано чи пізно за нею потрібно буде йти. Нам хотілося, щоб Топільне приєдналося саме до Рожища, так як ми межуємо. Наше життя взаємопов’язане: хтось працює в Рожищі, хтось дітей водить до садочка, школи. Ми налаштовані позитивно щодо об’єднання», – зауважила секретар міської ради Ірина Гундир.

Також пані Ірина розповіла про те, що ця реформа дає багато нових можливостей: громада управлятиме своїми фінансами, адміністративними ресурсами самостійно, не буде людей, які казатимуть що робити.

Опісля розпочалось жваве обговорення цієї теми. Кожна людина мала змогу висловитися.

Виголосили також свої думки щодо ОТГ директор школи Валентин Глушко, бухгалтер Топільненської сільської ради Алла Клімович, депутат районної ради Оксана Філіпчук.

«Нещодавно проходили збори в райраді щодо ОТГ. На них були присутні працівники РДА, районної ради, міський голова В’ячеслав Поліщук. Під час обговорення прийняли рішення, що такий формат об’єднання (шість сіл і місто Рожище) буде все-таки відхилений, тому що він є нереальним. Вирішили пропонувати всім сільським радам об’єднуватися в одну територіальну громаду. Це питання ще підніматимуть.

Щодо Топільненської сільської ради, то можу сказати, що ми можемо сьогодні не приймати рішення щодо об’єднання. Адже формат вже не дійсний. Можливо, нам запропонують ширший варіант об’єднання, можливо, не запропонують ніякого. Тоді чекатимемо рішення Верховної Ради щодо примусового об’єднання територіальних громад.

Сьогодні необхідні інфраструктури спроможної громади нам може запропонувати тільки Рожищенський районний центр. Адже піти до громади, яка не має відповідної інфраструктури неправильно.

На сьогодні Топільненська сільська рада є самодостатньою, і вона може працювати в тому режимі, що і є», – прокоментувала ситуацію депутат райради Оксана Філіпчук.

Після обговорення приступили до голосування. За пропозицію щодо приєднання села Топільне до Рожищенської територіальної громади з центром у місті Рожище проголосувало п’ятеро осіб, 79 – проголосували «проти», 6 – «утрималось». Пропозицію міської ради топільненці не підтримали.

Область:

Волинська область

Джерело:

«Волинська правда»

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...